Ujedinjeni narodi
0

Mora se izbjeći krvavi obračun

FENA
Zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za humanitarne poslove John Holmes zahtijevao je u subotu od vlade Šri Lanke i tamilskih pobunjenika da izbjegnu da dođe do "konačne krvave bitke", izražavajući zabrinutost za desecima hiljada civila zaglavljenih u zoni sukoba.

Nakon trodnevne posjete otoku, John Holmes je izjavio da su Vlada i Tamilski tigrovi za oslobođenje Eelama (LTTE) dužni da poštede živote civila, dok se ratničke strane pripremaju za konačan obračun.

Holmes je izjavio je da "deseci civila ginu a još više bude ranjenih" svaki dan u južnoj regiji Wannija, u kojoj su snage sigurnosti stjerale pobunjenike na površinu od 100 kvadratnih metara džungle, sa sjeveroistočne strane.

"Zahtijevam od obije strane da učine sve što mogu da postignu miran kraj i izbjegnu konačnu krvavu bitku", rekao je on, pozivajući čak i na prekid vatre kako bi civili iz zona sukoba uspjeli izaći.

Prema Kolombu, oko 42.000 tamilskih civila pobjeglo je iz zone sukoba ali je 70.000 još pritiješnjeno i služi kao "ljudski štit" pobunjenicima.