Nevolje Pakistanca
0

Mora odlučiti hoće li prodati djecu ili bubreg

Sarajevo-x.com
Pred Pakistanca Mohammeda Iqbala stavljena je jedna od najtežih odluka u životu - prodati svoju djecu ili prodati svoj bubreg.

Porodica 50-godišnjaka našla se u dugovima, a uprkos donošenju zakona iz 2007. kojim se zabranjuje prodaja organa, Pakistanac će najvjerovatnije prodati bubreg i dobiti između 1.100 i 1.600 dolara.

"Nevjerovatno je to što zakon iz 2007. brani operaciju kojoj će se on povrgnuti", ističe dopisnik CNN-a. "I dalje će moći posjećivati doktore, oni će ga savjetovati, jer to moraju činiti po zakonu... Dobit će 100.000 - 150.000 rupija, a to je apsolutno ilegalno."

Iqbal nije jedini koji se suočio sa ovim problemom. Njegov komšija Rab Nawas prije godinu dana zapao je u dugove, nakon što je posudio novac da plati vjenčanje i pokrije medicinske troškove. I on je morao birati: djeca ili bubreg.

"Bespomoćan sam. Jesam li trebao prodati vlastitu djecu? Bolje je što sam prodao bubreg. Novac sam morao vratiti", kaže Nawas, kojem je za uspomenu ostao veliki ožiljak od leđa prema stomaku. Sada je preslab da bi radio kao prije.

Mnogo je onih koji dijele istu sudbinu i nose iste ožiljke u pakistanskim selima. Godišnje se izvede oko 2.000 transplantacija, a oko 1.500 organa dobije se od ovih takozvanih donora-turista.

Status Pakistana kao vodeće zemlje u trgovini organima trebao je ukinuti zakon iz 2007. godine. Ipak, Nawas je, naprimjer, bubreg prodao nakon njegovog donošenja. Operacija je izvedena u medicinskom centru Rawalpindi u istoimenom gradu na sjeveru zemlje.

Zamoljen da pokaže karton, otišao je nazad u bolnicu, ali mu je rečeno da se dokazi o tim slučajevima uništavaju nakon što pacijent bude otpušten kući. Zvaničnici bolnice, koja je prije donošenja zakona bila vodeća u oblasti trgovine organima, CNN-u su izjavili da postupaju po zakonu, te da se ne upliću u dogovore između donora i pacijenata koji te organe kupuju.