{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moqtada al-Sadr pozvao Iračane da ne sarađuju s Amerikancima

F
8.4.2007. u 17:04
0
0
Moqtada al-Sadr pozvao Iračane da ne sarađuju s Amerikancima
0
Moqtada al-Sadr pozvao Iračane da ne sarađuju s Amerikancima
Moqtada al-Sadr
Odmetnuti imam Muqtada al-Sadr zatražio je od iračkih snaga da prestanu sarađivati s Amerikancima i poručio je svojiom gerilskim borcima da koncentrišu svoje napade na američke vojnike umjesto na iračke, sudeći po saopćenju za javnost objavljenom u nedjelju.
Saopćenje, objavljeno sa zvaničnim pečatom al-Sadra, dijeljeno je u svetom gradu Nadžafu u nedjelju - dan prije velikih demonstracija zakazanih u tom gradu od al-Sadra kako bi se obilježila četvrta godišnjica pada Bagdada, javio je AP.

"Vi, iračke vojne i policijske snage, ne koračajte pokraj okupatora jer su oni naši ljuti neprijatelji", navodi se u saopćenju. Njegova autentičnost nije se mogla potvrditi.

U saopćenju al-Sadra - koji ima enorman broj sljedbenika među iračkim većinskim šiitima i blizak je vladi pod šiitskom dominacijom - također se ohrabruju njegovi sljedbenici da napadaju isključivo američke snage, a ne svoje iračke sunarodnjake.

"Bog vam je naredio da budete strpljivi pred vašim neprijateljem i ujedinite svoje napore protiv njega - ne protiv sinova Iraka", navodi se u saopćenju, u očiglednoj aluziji na sukobe između boraca al-Sadrove Mahdijeve vojske i iračkih vojnika u Divaniji, južno od Bagdada.

"Vi morate štiti Irak", navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: