Neće biti ublažene
1

Moon: Sankcije Sjevernoj Koreji ostaju na snazi

FENA
Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u srijedu da sankcije Sjevernoj Koreji neće biti ublažene radi održavanja samita s Pyongyangom, ali su kineski državni mediji upozorili da Sjeverna Koreja nije zabrinuta i da su razgovori jedino rješenje.

U prvom sastanku takve vrste, južnokorejski zvaničnici sastali su se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom u ponedjeljak, i saopćili su da je on izrazio spremnost na denuklearizaciju Korejskog poluotoka ukoliko se garantira sigurnost njegovoj zemlji.

Sjeverna i Južna Koreja narednog mjeseca će održati prvi sastanak svojih čelnika od 2007. u pograničnom selu Panmunjom, saopćio je Chung Eui-yong, čelnik južnokorejske delegacije.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako Sjeverna Koreja izgleda iskrena u svojoj očiglednoj spremnosti da obustavi nuklearne probe ukoliko održi razgovore o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama.

"Gledajući vijesti na Twitteru, vjerujem da je predsjednik Trump optimista prema rezultatima posjete (južnokorejskih zvaničnika) Sjevernoj Koreji", izjavio je Moon tokom radnog ručka s čelnicima političkih stranaka u srijedu.

"Ovo je, ipak, samo početak, i ja vjerujem da nismo u situaciji da možemo biti optimisti", kazao je.

Moon je dodao da ne planira ublažiti sankcije protiv Sjevera samo radi održavanja samita s Pyongyangom, saopćio je Shin Yong-hyun iz opozicione stranke Bareun Mirae na brifingu za novinare nakon radnog ručka, prenosi Reuters.