Italija
0

Monti ne isključuje mogućnost da opet bude na čelu vlade

FENA
Mario Monti (Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba)
Mario Monti (Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba)
Aktuelni šef talijanske vlade Mario Monti nije isključio u četvrtak u New Yorku mogućnost da će predvoditi vladu koja bude formirana poslije općih izbora u proljeće iako je do sada odbijao ovu opciju.

"Bilo bi normalno da poslije izbora političke stranke budu u stanju da prezentiraju jednog od svojih članova za premijera", kazao je Monti na jednom događaju koji je organizirao Council on Foreign Relations (CFR). "Ako me budu pitali za novi mandat, razmotrit ću situaciju."

Ekonomist Mario Monti preuzeo je vođenje talijanske vlade sastavljene od tehnokrata u novembru 2011. godine kada je bila u jeku kriza u eurozoni, prisilivši Silvija Berlusconija da podnese ostavku.

Sadašnji mandat ističe u proljeće 2013. godine, a Monti je do sada isključivao da će tražiti drugi mandat.

"Kad sam postao šef vlade, kazao sam da se neću pojaviti na izborima, posebno zato što se moja parlamentarna većina sastoji od tri različite stranke, Berlusconijevog PDL-a, lijevog PD-a i centrista", kazao je Monti u toku telefonske konferencije u CFR-u, na margini generalne skupštine UN-a.

"To bi destabiliziralo vladu ako bi se pomislilo da naginje prema nekoj od političkih stanaka", kazao je Monti.

"Bit će izbori, nadam se jasnom rezultatu i vladi koju će voditi neki politički lider, a ja ću biti tu. Ako budu okolnosti u kojim bih mogao služiti zemlji na koristan način poslije izbora, ne bih ništa isključio", kazao je Monti.