Svijet
0

Montgomery: Sudbina Kosova zapečaćena 1999.

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši ambasador SAD-a u Beogradu William Montgomery izjavio je sinoć da je "sudbina Kosova zapečećena 1999. godine", poslije NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore.

Montgomery, koji se uživo uključio u sinoćnju emisiju "Upitnik" Radio-televizije Srbije povodom godišnjice smrti Slobodana Miloševića, rekao je da je Zapad morao da sarađuje s bivšim predsjednikom Srbije i Jugoslavije jer je on bio faktor vlasti u periodu ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Miloševića je međunarodna zajednica gledala kao "podmetača požara i kao vatrogasca", rekao je Montogomery i istakao da se s njim moralo razgovarati, jer je imao moć i autroritet i mogao da utječe na situaciju u BiH i Hrvatskoj.

Izjavu bivšeg američkog ambasadora da je sudbina Kosova zapečećena 1999. godine oštro su kritikovali ostali učesnici emisije.

Politički analitičar Slobodan Antonić i predsjednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht su ocijenili da je izjava "veoma zanimljiva" i da se postavlja pitanje zašto odluka o sudbini Kosova nije objelodanjena 1999. godine.

Liht je rekla da se postavlja pitanje da li to znači da međunarodna zajednica nije provela donesenu odluku o sudbini Kosova, jer "nije imala hrabrosti i poštenja", već je taj problem bacila u krilo vladi koja će doći poslije Miloševića.

Bivši premijer Jugoslavije i predsjednik Crne Gore Momir Bulatović je rekao da problem u južnoj srpskoj pokrajini traje od Drugog svjetskog rata i da je neozbiljno govoriti da je Srbija bombardovana zbog Miloševićeve pogrešno vođene politike.

Potpredsjednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić je odbacio sve ocjene Montgomeryja iznesene na Miloševićev račun, rekavši da su upravo SAD i međunarodna zajednica bile izazivač požara na prostoru bivše Jugoslavije.

On je kazao da Socijalistička partija Srbije ostaje "na principima" politike koju je zagovarao Milošević, jer je to bila "politika istine", prenio je Tanjug.

Govoreći o greškama koje je Zapad napravio po pitanju bivše Jugoslavije, Montgomery je kazao da je postojala velika odgovornost i da su, prema njegovoj ocjeni, napravljene tri greške. Prva je, kako je naveo, što nije podržavano stvaranje demokratskih institucija za vrijeme komunističkog režima Josipa Broza Tita, zatim što nije intervenisano kako bi se Jugoslavija mirno raspala i što nije vojno intervenisano kada je nasilje na tom prostoru preraslo u rat.

Montgomery je rekao da većina ljudi na Zapadu vjeruje da je Milošević bio prvobitni i primarni izvor nasilja u bivšoj Jugoslaviji, dodajući na nije samo on odgovoran, ali da on snosi primarnu odgovornost.