Svijet
11

Monica Lewinsky objavila ispovijest: Clinton me je iskoristio, htjela sam se ubiti

Klix.ba
Monica Lewinsky
Monica Lewinsky
Monica Lewinsky odlučila je progovoriti o svojoj aferi s bivšim predsjednikom SAD-a Billom Clintonom, a tekst koji je napisala bit će objavljen u Vanity Fairu.

Ona je u svom tekstu istakla kako žali zbog svega što se dogodilo između nje i Clintona te kako je ona zapravo postala žrtveno janje samo kako bi se zaštitila narušena slika tadašnjeg predsjednika.

Kako je istakla, njen razlog da prekine šutnju jeste tragična smrt 18-godišnjeg Tylera Clementija koji se 2010. godine ubio skočivši s mosta, nakon što je objavljen snimak na kojem se on u svojoj sobi ljubi sa muškarcem.

To ju je podsjetilo na period kada je i ona pomišljala da se ubije zbog skandala koji ne samo da je potresao SAD već je odjeknuo u svim zemljama svijeta. Također, samoubistvo mladića potreslo je i njenu majku.

"Ona je tada ponovo preživljavala 1998. godinu kada me nije smjela ispustiti iz vida. Bila sam sklona samoubistvu i ona je dane i noći provodila pored mog kreveta. Plašila se da ću se ubiti zbog straha, prezira i srama koji sam doživjela", napisala je Lewinsky u tekstu koji će biti objavljen 13. maja.

Kada je riječ o seksualnoj aferi, 40-godišnjakinja je priznala da je to bila veza između dvije odrasle osobe koje su pristale na to.

"Naravno, moj šef me iskoristio, ali uvijek ću tvrditi da je to bila veza na koju smo oboje pristali. "Zlostavljanje" je došlo kasnije kada sam postala žrtveno janje kako bi se zaštitila Clintonova pozicija", napisala je Lewinsky koja je stažirala u Bijeloj kući kada se upustila u ljubavnu aferu sa tadašnjim predsjednikom SAD-a, a skandal je izbio nakon što je njihova veza otkrivena.

"Clintonova administracija, ostali političari, tužitelji i mediji su me žigosali, a žig prožet moći je ostao", napisala je Lewinsky dodavši da joj se taj osjećaj srama i poniženja vratio nakon što je saznala za samoubistvo tinejdžera.

"Patnja kroz koju sam prošla dobila je novo značenje. Možda moja priča može pomoći drugima u trenucima kada se osjete poniženima", napisala je Lewinsky, dodavši da je ona možda prva osoba čije je globalno poniženje potaknuto internetom i zbog toga joj je cilj pomoći osobama koje su maltretirane i ponižavane preko interneta.

U tekstu je odbacila tvrdnje da je bila plaćena da šuti. Kazala je da su te glasine neistinite i da joj Clinton nije dao novac.

"Vrijeme je da se spali beretka i sahrani plava haljina", kazala je Lewinsky aludirajući na kapu po kojoj je bila prepoznatljiva i haljinu u kojoj je bila kada je uhvaćena u "sramotnom činu s predsjednikom".

Istakla je da je napokon spremna ostaviti prošlost iza sebe, dići glavu i ponosno ispričati svoju priču za koju vjeruje da će biti od koristi mnogima, iako smatra da bi je to danas moglo i skupo koštati.

No, tvrdi da joj je taj skandal uništio šansu za normalan život i karijeru te da je vrijeme da se izdigne iznad toga.

Lewinsky je magistrirala socijalnu psihologiju u Londonu, a živjela je u Los Angelesu, New Yorku, Portlandu i Oregonu uporno tragajući za poslom. Poslodavci su je odbijali zbog njene prošlosti ili nudili poslove iz, kako ona tvrdi, "krivih razloga".

"Ja duboko žalim zbog svega što se dogodilo između mene i predsjednika Clintona. Dopustite mi to još jednom da kažem: Žao mi je zbog svega što se dogodilo", završila je svoju ispovijest Monica Lewinsky, a kompletan tekst će biti objavljen u Vanity Fairu.