Suđenje u Hagu
0

Momčilo Perišić tvrdi da je nevin

FENA
Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić, optužen za ratne i zločine protiv čovječnosti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, izjavio je u petak da "žali" za žrtvama i uporno je ponavljao da je nevin.

"Duboko žalim što je bilo toliko žrtava zločina u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Svaki izgubljeni život je nenadoknadiv gubitak, ali život izgubljen zbog zločina je još više nenadoknadiv", rekao je Perišić drugoga dana procesa pred ICTY-em.

"Kao profesionalni vojnik mrzim rat", rekao je on. "Posebno rat u SR Jugoslaviji, koji je bio građanski, vjerski, međuetnički rat, to je najgora stvar koja se mogla desiti jednome društvu. Nadam se da se to više nikada neće ponoviti", insistirao je Perišić.

Što se tiče mog rukovođenja, moje uloge, moga okruženja, moji advokati doprinijet će uspostavljanju činjenica i dokazati moju nevinost. To je, prije svega, obaveza prema mojoj porodici, mojoj vojsci i mojoj zemlji", dodao je on.

On je podsjetio da se dobrovoljno predao ICTY-u u martu 2005., prije nego što je optužnica objavljena, prenio je AFP.

Najviši dužnosnik Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić optužen je pred ICTY-em zbog svoje uloge u opsadi Sarajeva između augusta 1993. i novembra 1995., za granatiranje Zagreba a posebno za masakr blizu 8.000 Bošnjaka u Srebrenici.