Poslanika nazvali svojim urednikom
0

Molotovljevim koktelom uništeno sjedište francuskih novina

Sarajevo-x.com
Sjedište francuskih satiričnih novina Charlie Hebdo je uništeno molotovljevim koktelom dan nakon što je najavljeno da će urednik sljedećeg izdanja biti poslanik Muhamed, saopćila je francuska policija.

Vodstvo satiričnih novina Charlie Hebdo je objavilo da će glavni urednik najnovijeg izdanja biti poslanik Muhamed. Ovim potezom se želio obilježiti dan pobjede Islamističke partije na izborima u Tunisu, javlja BBC.

"Kako bi proslavili pobjedu islamista u Tunisu i obećanje libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta da će šerijatski zakon biti osnova pravosuđa u Libiji, magazin 'Charlie Hebdo zatražio je da Muhamed bude gost urednik", navedeno je ranije u saopštenju ovih novina.

Za ovu priliku nedjeljnik je trebao biti prekršten u Sharia Hebdo, a na naslovnoj strani je trebala biti fotografija poslanika Muhameda ispod koje je planiran natpis "100 udaraca bičem ako ne umrete od smijeha".

Na poleđini je, također, trebala biti fotografija poslanika Muhameda sa crvenim nosom i riječima "Da, islam je kompatibilan sa humorom".

Nalovnica se pojavila na društvenoj mreži Twitter, a mnogi korisnici bili su bijesni i opisali to kao "djetinjariju".

"Sada više nemamo ništa. Sva naša oprema je uništena", rekao je urednik novina Charlie Hedbo.