Svijet
0

Moldavska novinarka osoba "non grata" u Rusiji

FENA
Moldavska novinarka, stručnjakinja za FSB i Kremlj, blokirana već 48 sati na moskovskom aerodromu, zatražila je u petak pomoć od predsjednika Vladimira Putina i njegovog najvjerojatnijeg nasljednika Dmitrija Medvedeva, dva dana prije predsjedničkih izbora.

"Obraćamo vam se kako biste zatražili da se u što kraćem roku riješi ova situacija", napisali su Natalija Morar i njen suprug Ilija Barabanov u poruci upućenoj gospodaru Kremlja i njegovom favoritu.

Natalija Morar (23) i njen suprug, ruske nacionalnosti, koji ostaje s njom iz solidarnosti, istraživački su novinari ruskog sedmičnika Novoe Vremia (Novo vrijeme).

Oni su posebno zapaženi jer su posljednjih mjeseci objavljivali tekstove o tajnama Kremlja i o aktivnostima ruskih tajnih službi, čija se uloga znatno razvila tokom posljednjih osam godina bivšeg potpukovnika KGB-a Vladimira Putina.

Oni su zatvoreni od srijede u tranzitnoj zoni aerodroma Moskva-Domodedovo, nakon što su pogranične vlasti, koje direktno zavise od FSB-a, odbile da puste Nataliju Morar da pređe na rusku teritoriju.

Prema članu zakona na koji se poziva rusko ministarstvo vanjskih poslova i ruske imigracione službe, novinarka ne može ući u Rusiju jer predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Svojevremeno je ova novinarka bila protjerana jer je objavila članak pod nazivom "Crna kutija Kremlja", u kojem detaljno opisuje kako se prokremljske stranke finansiraju iz tajnih fondova predsjednikove administracije. Ona je u toku 24 sata protjerana u Moldaviju.

Na konferenciji za štampu u petak, uprava Novoe Vremia je osudila ovu "pretjeranu i despotsku" situaciju i izjavila da novinari ne mogu razgovarati sa svojim advokatom, koristiti mobilne telefone, ići u toalet bez pratnje, niti komunicirati s ostalim putnicima iz tranzitne zone.

Jevgenija Albats, zamjenica glavnog urednika sedmičnika, upozorila je, "prema našim informacijama, aerodromske pogranične vlasti bi ih mogle otrovati", rekla je ona.