{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moldavska novinarka osoba "non grata" u Rusiji

F
1.3.2008. u 00:25
0
0
Moldavska novinarka osoba "non grata" u Rusiji
0
Moldavska novinarka osoba "non grata" u Rusiji
Moldavska novinarka, stručnjakinja za FSB i Kremlj, blokirana već 48 sati na moskovskom aerodromu, zatražila je u petak pomoć od predsjednika Vladimira Putina i njegovog najvjerojatnijeg nasljednika Dmitrija Medvedeva, dva dana prije predsjedničkih izbora.
"Obraćamo vam se kako biste zatražili da se u što kraćem roku riješi ova situacija", napisali su Natalija Morar i njen suprug Ilija Barabanov u poruci upućenoj gospodaru Kremlja i njegovom favoritu.

Natalija Morar (23) i njen suprug, ruske nacionalnosti, koji ostaje s njom iz solidarnosti, istraživački su novinari ruskog sedmičnika Novoe Vremia (Novo vrijeme).

Oni su posebno zapaženi jer su posljednjih mjeseci
objavljivali tekstove o tajnama Kremlja i o aktivnostima ruskih tajnih službi, čija se uloga znatno razvila tokom posljednjih osam godina bivšeg potpukovnika KGB-a Vladimira Putina.

Oni su zatvoreni od srijede u tranzitnoj zoni aerodroma Moskva-Domodedovo, nakon što su pogranične vlasti, koje direktno zavise od FSB-a, odbile da puste Nataliju Morar da pređe na rusku teritoriju.

Prema članu zakona na koji se poziva rusko ministarstvo vanjskih poslova i ruske imigracione službe, novinarka ne može ući u Rusiju jer predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Svojevremeno je ova novinarka bila protjerana jer je objavila članak pod nazivom "Crna kutija Kremlja", u kojem detaljno opisuje kako se prokremljske stranke finansiraju iz tajnih fondova predsjednikove administracije. Ona je u toku 24 sata protjerana u Moldaviju.

Na konferenciji za štampu u petak, uprava Novoe Vremia je osudila ovu "pretjeranu i despotsku" situaciju i izjavila da novinari ne mogu razgovarati sa svojim advokatom, koristiti mobilne telefone, ići u toalet bez pratnje, niti komunicirati s ostalim putnicima iz tranzitne zone.

Jevgenija Albats, zamjenica glavnog urednika sedmičnika, upozorila je, "prema našim informacijama, aerodromske pogranične vlasti bi ih mogle otrovati", rekla je ona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: