Svijet
0

Moldavija će ukloniti bodljikavu žicu na granici s Rumunijom

FENA
Moldavija namjerava da do polovine marta ukloni bodljikavu žicu na granici s Rumunijom, izjavio je glasnogovornik graničarskih službi u ovoj maloj bivšoj sovjetskoj republici Rosian Vasiloi.

"Plan za uništavanje ograda od bodljikave žice je odobren", dodao je on i precizirao da se radilo o naređenju premijera Vlada Filata koji se ove sedmice uzbudio u parlamentu zbog postojanja tih ograda.

Prve bodljikave žice koje razdvajaju Rumuniju i Moldaviju postavila je 1940. godine sovjetska vlast duž rijeke Prut koja se ulijeva u Dunav.

Tokom 90-tih godina, kada je Moldavija postala nezavisna, veliki dio tih ograda je uništen, ali su neke ostale jer se Komunistička partija, na vlasti od 2001. do 2009. godine protivila uništavanju ograda zbog naopetosti s Rumunijom.

Proevropska opozicija je došla na vlast u Chisinau tokom ljeta 2009. godine i otada se trudi obnoviti odnose s Bukureštom.

Moldavija je bila dio Rumunije do 1940. godine, kada je integrirana u SSSR prema njemačko-sovjetskom sporazumu. Ostat će sovjetska do 1991. godine, osim u kratkom periodu od 1941. do 1944. godine, kada će Bukurešt kao nacistički saveznik povratiti tu pokrajinu.