Moja optužnica nije rezultat obračuna s Del Ponteovom

F
FENA
22.10.2008. u 15:10
0
0
Moja optužnica nije rezultat obračuna s Del Ponteovom
0
Moja optužnica nije rezultat obračuna s Del Ponteovom
Bivša glasnogovornica tužiteljstva Haaškoga suda Florence Hartmann izjavila je danas u Osijeku kako smatra da optužnica, koja je protiv nje podignuta zbog nepoštivanja toga suda, nije rezultat osobnih obračuna, već rezultat neprihvaćanja dijelova toga suda da se kvalificirano promatra njegov rad te pokuša ušutkati analiza i moguća kritika njegova rada, ali da, unatoč svim dosadašnjim iskustvima, još vjeruje u međunarodnu pravdu.
Na konferenciji za novinare, Hartmann je na novinarski upit smatra li da je optužnica protiv nje rezultat osobnog revanšizma bivše glavne tužiteljice Carle del Ponte, odgovorila niječno, kazavši kako to nikako ne bi povezivala s osobnim obračunima. Dodala je da je ročište u tome predmetu pomaknuto s 13. na 27. oktobar te kako ne osjeća da je optužena ona osobno, već, kako kaže, "slobodna riječ".

Na upit novinara kako danas može kritizirati sustav, čiji je bila sastavni dio te je li kao glasnogovornica krivo informirala javnost, Hartmann je odgovorila kako kritika, s konstruktivnim ciljem, ne znači kršenje lojalnosti te da nije bila lojalna instituciji, već njezinu mandatu, a to je međunarodna pravda koja, smatra Hartmann, može biti
jaka kada bude potpuno neovisna.

Kazala je kako vjeruje da kao glasnogovornica tužiteljstva nije krivo informirala javnost, već je, kako tvrdi, prihvatila da u nekim trenucima može ograničeno informirati javnost, s obzirom na to da su dijelovi informacija, vezani uz određene procese i postupke, bili povjerljivi, ali se o njima, nakon određenog vremena, moglo javno govoriti.

Zamoljena da komentira smatra li da je Haaški sud u svojem djelovanju više težio političkom smirivanju stanja na ovom području nego traženju pravde, Hartmann je rekla kako taj sud ne smatra politiziranim te da nije težio političkom smirivanju, ali da se prostor djelovanja međunarodne pravde sukobljava s prostorom djelovanja međunarodne politike, dodavši kako to nije slučaj samo sa zemljama na području bivše Jugoslavije.

Na novinarski upit je li pročitala novu knjigu Carle del Ponte "Gospođa tužiteljica" te kakvi su joj dojmovi, Hartmann je kazala da je knjigu pročitala, ali ju ne želi komentirati, jer drži da njezino stajalište nije zanimljivo, ni dovoljno objektivno.

Ocijenila je korisnim da se što više objavljuju knjige o takvim iskustvima, kako od strane tzv. "insidera", tako i od drugih osoba, kako bi javnost, iz različitih perspektiva, mogla dobiti dovoljno informacija za oblikovanje mišljenja.

U izjavi novinarima Hartmann je rekla kako njezina knjiga "Mir i kazna" nije mogla biti napisana ranije, jer se nije moglo znati kako će funkcionirati Haaški sud te da, unatoč svim dosadašnjim iskustvima, vjeruje u međunarodnu pravdu, odnosno da ljudi, koji sebi uzimaju za pravo odlučivati o životima i smrti drugih ljudi, moraju odgovarati.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: