Svijet
0

Mohammedovo priznanje kao odgovor kritičarima pogodno, ali pravno upitno

FENA
Khalid Sheikh Mohammed, Foto: AFP
Khalid Sheikh Mohammed, Foto: AFP
Khalid Sheikh Mohammed, osumnjičen da je isplanirao napade na Sjedinjene Države od 11. septembra 2001. godine, navodno je u cijelosti priznao odgovornost za ta teroristička zlodjela kao i za bombaški napad na Svjetski trgovački centar u New Yorku 1993. i još niz drugih atentata širom svijeta.

To proizlazi iz prijepisa njegovog saslušanja u zatvoru američkoga mornaričkog uporišta u Guantanamu na Kubi, što ga je u srijedu objavilo Ministarstvo odbrane u Washingtonu. Nejasno je pod kojim je uvjetima dao to priznanje. No, u zapisniku sa saslušanja su sadržane neke zabrinjavajuće naznake, komentira Radio Deutsche Welle.

Svijet, naime, osuđuje zatvore CIA-e i logor u Guantanamu, a Sjedinjene Države nisu učinile gotovo ništa kako bi pobile te kritike. Način na koji Amerikanci postupaju s osumnjičenima za terorizam u suprotnosti je s međunarodnim pravom.

Osim toga, posljednjih se godina više puta ispostavilo da su tamo zatočene i nedužne osobe – bez prava na odvjetnika i mogućnosti oslobađanja, osim ako SAD-u postanu nezanimljive, kao nedavno njemački Turčin Murat Kurnaz.

Slučaj Sheikha Mohammeda je, međutim, drugačiji. Još nijednom nije bilo tako jasnog priznanja. A Washington ga vrlo dobro može upotrijebiti kako bi opravdao svoje postupke u Guantanamu.

Ko još može suosjećati s teroristom koji je odgovoran za smrt hiljada nedužnih ljudi? Očigledna je namjera Sjedinjenih Država da objavljene dijelove Mohammedova priznanja iskoristi kako bi kritičarima začepile usta.

To im ne bi smjelo poći za rukom. Jer, čak bi i čovjek poput Sheikha Mohammeda morao biti izveden pred redovni sud, a ne pred vojni tribunal u odsustvu javnosti. Prema svemu što dosad znamo, moramo poći od toga da su zatočenici u Guantanamu izloženi mučenju ili barem masivnom psihičkom zlostavljanju kakvo se ne očekuje od pravne države.

Naravno da na pitanje je li Mohammed mučen i je li njegovo priznanje iznuđeno pod pritiskom nema službenog odgovora. Ali se zna da Washington nije baš obziran prema zatočenicima u Guantanamu, u zatvorima CIA-e ili tamnicama savezničkih država arapskoga svijeta.

Nema dvojbe: teroriste poput Sheikha Mohammeda valja onesposobiti, ali na besprijekoran pravosudni način. Postoji opravdana bojazan da to u ovom slučaju nije bilo tako, navodi Radio DW.