{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mohammed Afar je 11-godišnji borac Slobodne sirijske armije

13.1.2013. u 12:33
0
88
Mohammed Afar je 11-godišnji borac Slobodne sirijske armije
0
Mohammed Afar je 11-godišnji borac Slobodne sirijske armije
Mohammed Affar
Mohammed Afar ima 11 godina. Modificirana puška AK-47 koju nosi je skoro velika kao i on sam. Preko svoje blijede žute jakne nosi prsluk Slobodne sirijske armije u kojem se nalazi nešto dodatne municije.
Kako kaže, škola mu ne nedostaje, a ne želi ni živjeti kod kuće sa majkom i dvije sestre.

"Želim ostati borac na prvim linijama sve dok Bashar ne bude ubijen", kaže Afar.
Mohammed služi zajedno sa grupom boraca koji kažu da su iz Liwa al-Tawhida. Jedan od boraca mu pruža snajper i pita ga da li želi krenuti s njima na liniju. Taj borac je Mohammed Saleh Afar, dječakov otac.

"Jako je dobar strijelac. Ona je moj mali lav", govori njegov otac.
Tokom 21-mjesečne sirijske krize, djeca u ovoj zemlji su preživjela razne zločine i zlostavljanja. Pored konstantnog granatiranja, vazdušnih napada i snajperske paljbe, djeca su često mete hapšenja, torture i silovanja.

Mali Afar kaže da se divi borcima iz Jabhata al-Nusre, organizacije koju čine islamisti i koju su Sjedinjene Američke Države nedavno stavile na listu terorističkih organizacija. Al-Nusra se pokazala kao jako efikasna u borbama i privukla je veliki broj novih pristalica. Većina njenih boraca su veterani koji su već služili u Iraku i Afganistanu.

Mohammed Afar je trenutno stacioniran u starom dijelu grada Alepa. Cijelo područje je skoro u potpunosti uništeno. Grad je pod konstantnim napadima aviona i helikoptera.

"Kada moj otac ide na ratište i mene vodi sa sobom. Uvijek smo pažljivi i uvijek nađemo neko dobro mjesto sa kojeg možemo neometano pucati", kaže Afar.
U novembru prošle godine je u izvještaju organizacije Human Rights Watch rečeno da mnoge grupe u Siriji koriste djecu kao borce i za druge vojne svrhe.

"Čak i kada djeca volontiraju za borbu, komandanti trebaju da ih spriječe u tome. Djeca lako dođu pod utjecaj starijih rođaka i prijatelja, ali njihovo učešće u ratnim zonama sa sobom nosi rizik od smrti, invalidnosti ili teške traume", stajalo je u izvještaju.

Ipak, Mohammedov otac ne vidi nikakav problem u tome što njegov sin učestvuje u borbama. Kako kaže, on vjeruje u Boga i njegove odluke. Pored toga, tvrdi da svog sina nikada ne vodi na bojišta koja su peopasna.

"Ima i drugih dječaka koji se bore. Nema ih puno, ali ih ima", dodaje Mohammed Afar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: