{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mogućnosti za kompromis s Hrvatskom veoma male

F
17.12.2008. u 08:39
0
0
Mogućnosti za kompromis s Hrvatskom veoma male
0
Mogućnosti za kompromis s Hrvatskom veoma male
Mogućnosti da se postigne dogovor s Hrvatskom, koji bi omogućio da Hrvatska u petak na pristupnoj konferenciji otvori deset a zatvori pet poglavlja u svojim pregovorima s Europskom komisijom, gotovo su u cijelosti iscrpljene, javile su sinoć slovenske radio i tv postaje koje se pozivaju na svoje izvore u Ljubljani, ali i Bruxellesu.
"Iako će do petka biti još mnogo telefonskih razgovora, čini se da mogućnosti za kompromis s Hrvatskom više nema", ustvrdila je u svom udarnom prilogu u večernjem dnevniku Slovenska javna televizija koja tvrdi da i u Bruxellesu vlada "pesimistično raspoloženje". Najavljuje se mogućnost da večeras ipak telefonom razgovaraju slovenski i francuski veleposlanici pri EU-u. Francuska u ime ostalih članica pokušava ishoditi izmijenjeni tekst slovenskog prijedloga na koji bi možda Hrvatska pristala, javljaju mediji.

Komercijalna televizijska postaja POP-TV citira izjave koje su u utorak dali predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku Ivo Vajgl i premijer Borut Pahor, a u kojima se zapravo već najavljuje blokada u petak kao i pokušaj "intenzivnog dijaloga o otvorenim pitanjima s Hrvatskom" nakon Nove godine, kad predsjedanje EU-om preuzme Češka.

Pahor je uz to, navodi POP-TV, rekao da su slovenski diplomati do sada učinili sve što je u njihovoj moći da se spor s Hrvatskom riješi i da sada do petka, kad se održava pristupna konferencija, "mogućnosti za kompromis gotovo više ne vidi".

Iako je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u utorak najavio da će Hrvatska 2010. ili 2011. ući u EU kao njena 28. članica i da se nada rješenju slovensko-hrvatskog spora, Hrvatska će u petak na pristupnoj konferenciji umjesto zatvaranja deset i otvaranja pet poglavlja možda uspjeti otvoriti samo jedno, a zatvoriti tri poglavlja, javila je Slovenska televizija.

Slovenski mediji prenose i izjavu izvjestitelja Hannesa Swobode da za Hrvatsku nema "plana B" i da bi se morala dogovoriti sa Slovenijom. Uz to, ističu da je Swoboda nezadovoljan informacijom koja mu je prenesena iz Slovenije da je u Hrvatskom saboru prihvaćen zakon koji bi omogućio lakšu nacionalizaciju zemljišta za golf-igrališta. Slovenski mediji naime tvrde da je ta informacija dodatno uznemirila slovensku javnost jer će se navodno graditi golf igrališta i na teritoriju koji Ljubljana smatra spornim jer se nalazi u blizini Piranskog zaljeva.

Slovenski mediji navode da je u pristupnoj dokumentaciji koju je Hrvatska poslala u Bruxelles "bar na dva mjesta" moguće zaključiti da se granica prejudicira jer je u jednom slučaju prikazana granica na moru na sredini zaljeva, a u drugom slučaju su kao hrvatski prikazani tereni na južnoj strani rijeke Dragonje koje u navodnom zakupu ima već poznati Joško Joras.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: