Francuska
0

Mogućnost referenduma za pristup zemalja u EU

FENA
Francuska je u najnovijim ustavnim promjenama i dalje zadržala mogućnost raspisivanja referenduma za potvrđivanje pristupnog sporazuma za sve zemlje koje mogu ući u EU, osim za Hrvatsku.

U četvrtak su u francuskom službenom glasilu objavljene promjene ustava, koje su početkom ove sedmice u Versaillesu izglasala oba doma francuskog parlamenta, Narodna skupština i Senat.

Nove odredbe u francuskom ustavu kažu da za svako buduće proširenje predsjednik treba raspisati referendum, osim ako oba doma parlamenta tropetinskom većinom ne odluče da se ratifikacija pristupnog sporazuma obavi u parlamentu. I kod ratifikacije u parlamentu ponovno je potrebna tropetinska većina, i u Narodnoj skupštini i u Senatu.

"Svaki prijedlog zakona koji odobrava ratifikaciju sporazuma o članstvu neke zemlje u Evropskoj uniji i Evropskim zajednicama, predsjednik Republike stavlja na referendum. Međutim, izglasavanjem identičnog podneska u oba doma tropetinskom većinom, parlament može odobriti prijedlog zakona prema postupku predviđenom u alineji tri člana 89", glasi član 88-5 francuskog ustava.

U ustavu se dalje navodi da se članak 88-5 ne odnosi na pristupanje onih zemalja s kojima je Međuvladina konferencija o otvaranju pregovora zakazana prije 1. jula 2004. godine.

To se isključivo odnosi na Hrvatsku, jer je Evropsko vijeće u junu 2004. godine zakazalo otvaranje pregovora s Hrvatskom. Početak pregovora tada je bio zakazan za 17. marta 2005. pod uvjetom da Hrvatska ostvari punu suradnju s Haškim sudom. Zbog tadašnje ocjene da Hrvatska ne surađuje u potpunosti, otvaranje pregovora je odgođeno za 4. oktobra 2005. godine.

Otvaranje pregovora s Turskom, bilo je zakazano tokom 2005. godine, a pregovori s Ankarom su otvoreni isti dan kada i s Hrvatskom.

Uvođenje obveznog referenduma za sve zemlje kojima je početak pregovora zakazan nakon 1. jula 2004. godine uvedeno je u francuski ustav na prijedlog tadašnjeg predsjednika Jacquesa Chiraca, koji je na taj način želio umiriti francusku javnost zbog odluke da se s Turskom započnu pregovori.

Predsjednik Nicolas Sarkozy tražio je da se ukine odredba o obaveznom referendumu kako time ne bi bile pogođene zemlje zapadnog Balkana, čiju evropsku perspektivu Francuska podržava, ali se i dalje protivi članstvu Turske.

Jedan od prijedloga, koji nije prošao u parlamentu, bio je da se ostavi obaveza raspisivanja referenduma za svaku zemlju čiji broj stanovnika iznosi 5 posto stanovništva EU-a, što izravno pogađa Tursku i Ukrajinu.

Prema ocjenama u francuskoj štampi, u slučaju Turske teško bi bilo postići tropetinsku većinu u parlamentu, dok bi za zemlje zapadnog Balkana to bilo lakše, iako ne i bez određenih poteškoća.