Svijet
0

Mogućnost još jednog velikog uragana u New Orleansu

NINA
Postoji realna mogućnost da bi još jedan veliki uragan mogao u idućim sedmicama pogoditi New Orleans ili neki drugi dio 320 kilometara dugačke američke južne obale, nedavno razorene uraganom Katrina, upozorili su metereolozi s američkog univerziteta države Colorado.

U njihovoj prognozi je navedeno da bi još šest uragana moglo pogoditi ovu oblast do kraja sezone uragana 30. novembra, od čega bi tri mogla biti kategorije 3 ili više, javio je AP.

“Očekujemo da ćemo do završetka sezone uragana u 2005., prisustvovati aktivnosti tropskih ciklona koja će biti na gotovo rekordnom nivou”, saopštili su meterolozi.

Prema saopštenju američkih meteorologa, u prosjeku jedan od tri velika uragana pogodi Sjedinjene Američke Države.

Do sada su četiri uragana pogodila obale SAD - Katrina, Irene, Emily i Dennis - od kojih je posljednji, uragan kategorije 3, u julu nanio milijardu dolara materijalne štete pogodivši obale Floride.

Najrazorniji je ipak bio uragan Katrina koji je prošlog ponedjeljka opustošio nekoliko južnih američkih saveznih država, posebno Louisianu i njen grad New Orleans gdje je u poplavama stradalo, kako se procjenjuje, između 1.000 i 2.000 osoba, a taj bilanca još nije konačna.

Osim uragana bilo je i devet tropskih oluja, podsjetila je agencija AP.