Sunday Telegraph
0

Mogući veliki teroristički napadi u Britaniji

FENA
Sunday Telegraph ekskluzivno prenosi navode iz "procurjelog" vladinog dokumenta o mogućnosti velikih terorističkih napada u Britaniji koje planiraju ćelije Al-Qaide u Londonu, Birminghamu i Lutonu.

U dokumentu se navodi da je više hiljada ekstremista aktivno na tlu Britanije, da ih je većina tu rođena, da je starosne dobi između 18 i 30 godina i da ih je značajan broj prošao obuku u inozemstvu.

Na dan sjećanja na pale britanske vojnike u Prvome svetskom ratu, ali i današnjim oružanim sukobima, Independent on Sunday postavlja pitanje - za šta se Britanci danas bore?

List prenosi mišljenja visokih vojnih oficira da britanski vojnici danas učestvuju u oružanim operacijama koje nemaju jasne ciljeve ni jasno vodstvo, pa su stoga prepušteni konfuziji i dezorganizaciji, koja je već rezultirala velikim brojem nepotrebnih žrtava.

Neki oficiri čak kažu da je situacija u kojoj se nalaze britanski vojnici u Afganistanu "farsična", "sramna", te da je riječ o "izdaji" britanske vojske na državnom nivou.