{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mogući teroristički napadi u Njemačkoj

F
8.2.2008. u 20:58
0
0
Mogući teroristički napadi u Njemačkoj
0
Mogući teroristički napadi u Njemačkoj
Teroristička mreža Al-Qaida planira napade u Njemačkoj i aktivno vrbuje teroriste na njemačkom internetu, izjavili su u petak državni ministar unutarnjih poslova August Hanning i rukovodioci kriminalističke policije i obavještajnih službi.
"Imamo indicije prema kojim, osim napada u Sauerlandu koji su bili planirani početkom septembra, postoje i drugi planovi za napade", izjavio je potpredsjednik savezne kriminalističke policije Bernhard Falk za dnevni list Die Welt u izdanju od petka.

"Vođe mreže Osame bin Ladena, koji imaju utočište u pograničnom afganistansko-pakistanskom regionu, donijele su odluku da izvrše napade u Njemačkoj", kazao je Hanning za iste novine i dodao da je Al-Qaida ponovo uspostavila "operativni kapacitet".

"Bojimo se da ubuduće nećemo moći da osujetimo svaku terorističku operaciju", kazao je on.

Mreža Osame bin Ladena regrutira muslimane iz Njemačke i obučava ih u kampovima za obuku u Pakistanu. Često se radi o Nijemcima koji su prešli na islam ili o mladim Turcima, koji se nakon obuke vrate u Njemačku, kazao je Hanning.

Prema riječima glasnogovornika, Hanning ne želi da "pothranjuje paniku", ali smatra da "javnost ima pravo da bude informirana".

Heinz Fromm, koji rukovodi unutarnjim obavještajnim službama, a na kojeg se poziva Die Welt, navodi da se za "Al-Qaidinu internet ofanzivu" zna već godinu dana.

Njemačko angažiranje u Afganistanu je, kako smatraju kriminalistička policija i tajne službe, glavni razlog radikalizacije Al-Qaide prema Njemačkoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: