Njemačka
0

Mogući teroristički napadi prije izbora

SRNA
Teroristička mreža Al kaida planira veliki napad na njemačke mete prije izbora u septembru u znak odmazde zbog raspoređivanja vojnika u Afganistanu, piše magazin "Spiegel", pozivajući se na zvaničnike bezbjednosti.

List navodi da njemački obavještajni zvaničnici i Savezna kancelarija za kriminal vjeruju da su njemačke firme u Alžiru i njemački građani na sjeveru Afrike posebno u opasnosti.

Zvaničnici, takođe, upozoravaju na moguće napade u samoj Njemačkoj.  List ističe da je ova procjena uslijedila nakon upozorenja američke Vlade, koje se zasniva na inforamciji od mreže Al kaida u pograničnom regionu Avganistana i Pakistana.

Portparol  Ministarstva unutrašnjih poslova nije želio da komentariše  ovaj izvještaj.

Posljednjih mjeseci zvaničnici upozoravaju da je Njemačka najvjerovatnije meta islamskih militanata.

Kao rezultat nove informacije njemačka Savezna kancelarija  za kriminal  izdala je novu procjenu bezbjednosne situacije u  svakoj od 16 saveznih država.

Za razliku od drugih evropskih država kao što su Britanija ili Španija, Njemačka nije iskusila velike napade na svom tlu.
List "Spiegel" ističe da je cilj Al kaide da okonča njemačke vojne aktivnosti u Avganistanu, koje su nepopularne u njemačkoj javnosti.

Njemačka ima parlamentarni mandat da pošalje 4 500  vojnika u Afganistan u sastavu NATO snaga.