Moguće privođenje holandskog majora

F
FENA
30.11.2009. u 16:03
0
0
Moguće privođenje holandskog majora
0
Moguće privođenje holandskog majora
Robert Alexander Franken, bivši zapovjednik Holandskog bataljona koji je u julu 1995. bio u Srebrenici, nije pristupio u Tribunal u Haagu odakle je trebalo da videolinkom svjedoči protiv Radomira Vukovića i Zorana Tomića, bivših pripadnika Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, koji se terete za ubistva više od 1.000 Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi "Kravica".
Sutkinja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kazala je da svjedok Franken nije pristupio u ICTY te da se od prošle sedmice ne javlja na telefon, prenosi BIRN - Justice Report.

Na prijedlog tužioca Ibre Bulića Haški tribunal se obavezao da će pokušati ponovno stupiti u kontakt sa svjedokom i osigurati njegovo saslušanje videolinkom za 3., 4. ili 14. decembar.

Ako Franken i tada odbije prisustvovati, može se, kako je navedeno u ICTY-u, narediti njegovo privođenje.

Prema navodima optužnice, Vuković i Tomić su 12. i 13. jula 1995. učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka iz Srebrenice te njihovom odvođenju u Kravicu, gdje su predvečer 13. jula strijeljani.

Suđenje je počelo u decembru 2008.

Tužiteljstvo BiH je zatražilo od ICTY-a da pokuša osigurati saslušanje putem videolinka bivših holandskih vojnika, Thomasa Karremansa i Paula Groenwegena.

- Problem nisu datumi kada ćemo obaviti videolink, nego da dovedemo svjedoke. Obećavam da ćemo učiniti sve da se osigura njihovo prisustvo, odgovorili su iz ICTY-a.

Naredno ročište je 3. decembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: