ICTY
0

Moguće privođenje holandskog majora

FENA
Robert Alexander Franken, bivši zapovjednik Holandskog bataljona koji je u julu 1995. bio u Srebrenici, nije pristupio u Tribunal u Haagu odakle je trebalo da videolinkom svjedoči protiv Radomira Vukovića i Zorana Tomića, bivših pripadnika Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, koji se terete za ubistva više od 1.000 Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi "Kravica".

Sutkinja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kazala je da svjedok Franken nije pristupio u ICTY te da se od prošle sedmice ne javlja na telefon, prenosi BIRN - Justice Report.

Na prijedlog tužioca Ibre Bulića Haški tribunal se obavezao da će pokušati ponovno stupiti u kontakt sa svjedokom i osigurati njegovo saslušanje videolinkom za 3., 4. ili 14. decembar.

Ako Franken i tada odbije prisustvovati, može se, kako je navedeno u ICTY-u, narediti njegovo privođenje.

Prema navodima optužnice, Vuković i Tomić su 12. i 13. jula 1995. učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka iz Srebrenice te njihovom odvođenju u Kravicu, gdje su predvečer 13. jula strijeljani.

Suđenje je počelo u decembru 2008.

Tužiteljstvo BiH je zatražilo od ICTY-a da pokuša osigurati saslušanje putem videolinka bivših holandskih vojnika, Thomasa Karremansa i Paula Groenwegena.

  • Problem nisu datumi kada ćemo obaviti videolink, nego da dovedemo svjedoke. Obećavam da ćemo učiniti sve da se osigura njihovo prisustvo, odgovorili su iz ICTY-a.

Naredno ročište je 3. decembra.