Dmitrij Medvedev
0

Moguće popraviti odnose sa SAD

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da njegova zemlja i Sjedinjene Američke Države mogu popraviti međusobne veze, pogoršane zbog rata u Gruziji prošlog mjeseca, ukoliko zdravorazumskom razmišljanju daju prednost nad hladnoratovskom logikom.

"Odnos sa SAD ostaje prioritet u vanjskoj politici Rusije i u značajnoj mjeri oblikuje opću atmosferu u svijetu", izjavio je predsjednik Medvedev na ceremoniji primanja akreditiva od novog američkog ambasadora u Moskvi Johna Byerlyja, prenosi Reuters.

Reuters ocjenjuje da je ruski predsjednik, poslije oštrih izjava upućenih Zapadu zbog dešavanja u Gruziji, u četvrtak upotrijebio mnogo blažu retoriku govoreći o odnosima njegove zemlje i SAD-a.

"Uprkos mnogim suštinski različitim prilazima izvjesnim međunarodnim pitanjima, ubijeđeni smo da imamo sve šanse da izgradimo dugotrajan, konstruktivan odnos", izjavio je Medvedev i dodao da bi bilo "politički kratkovido protraćiti sva dosadašnja dostignuća obnavljanjem stereotipa prošlosti".

Veze Rusije i SAD-a u posljednje vrijeme doživjele su značajno zahlađenje zbog nastavka širenja NATO-a na istok, sve bliže ruskim granicama i najavljenog uspostavljanja američkog vojnog štita u Evropi, kao i zbog kratkotrajnog rata koji je Rusija prošlog mjeseca vodila u Gruziji, a koji je Washington oštro osudio, podsjetio je Reuters.