IAEA
0

Moguće oštećenje jezgra reaktora nuklearne elektrane Fukushima

SRNA
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je moguće da postoji manje oštećenje jezgra u reaktoru broj dva japanske nuklearne elektrane Fukushima.

Yukiya Amano, generalni direktor ove agencije UN, rekao je na konferenciji za novinare u Beču da postoji "mogućnost oštećenja jezgra" u reaktoru broj dva. "Šteta je procijenjena na manje od pet procenata", rekao je Amano.

On je dodao da je razvoj situacije u japanskoj nuklearnoj krizi "zabrinjavajući", ali da i dalje vjeruje da je situacija drugačija od katastrofe u Černobilu 1986. godine. Amano je dodao da su mu potrebne pravovremene i detaljne informacije o događajima u Japanu.

Operator japanske elektrane koja je oštećena u snažnom zemljotresu i cunamiju saopštio je da će za dva ili tri dana početi da poliva vodom iz helikoptera bazen sa iskorištenim gorivom u Fukushimi.

Kompanija "Tokio Electric" navodi da će početi da sipa vodu u kućište reaktora broj četiri, jer je eksplozija koja se dogodila ranije napravila dvije rupe u spoljnem omotaču reaktora, zbog čega je iskorišteno gorivo došlo u dodir sa spoljnim zrakom.