Bernard Kouchner
0

"Moguća je Sarkozyjeva posjeta Izraelu"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner potvrdio je u srijedu da se prošle sedmice razmišljalo o posjeti predsjednika Nicolasa Sarkozyja Izraelu, ali da u ovom trenutku ništa nije "precizirano".

Na pitanje radija RTL o posjeti koju je u utorak najavio izraelski državni radio, Kouchner je odgovorio: "Da, predsjednik i ja ćemo doći u regiju jer je odavno dogovorena posjeta Južnom Libanu gdje ima naših vojnika u UNIFIL-u".

"Vidjet ćemo da li je moguće da se ode u Izrael. Za sada to nije precizirano", kazao je on.

Izraelski državni radio je objavio u utorak da će francuski predsjednik doći u ponedjeljak u Izrael i sastati se s premijerom Ehudom Olmertom, a zatim na Zapadnoj obali razgovarati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom.

Kvartet za Bliski istok i Evropska unija, koji su se u utorak navečer hitno sasatli u Parizu, pozvali su Izrael i Hamas na trenutni prekid vatre koji će se "poštovati", kako bi se dopremila humanitarna pomoć i omogućio politički proces.

Izrael je započeo u subotu ofanzivu protiv Hamasa u pojasu Gaze u kojoj je ubijeno 370 Palestinaca. Cilj ofanzive je da spriječi islamistički pokret koji raketira Izrael.