Palestinci
0

Moguća eksplozija nasilja protiv Izraela

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Glavna palestinska izaslanica pri Evropskoj uniji Lejla Šahid u ponedjeljak je izrazila bojazan od "eksplozije nasilja" protiv Izraela, koji je ponovno optužila za "ratni zločin" u Gazi u kojoj je u izraelskim zračnim napadima protiv Hamasa poginulo više od 300 ljudi.

"Bojim se eksplozije nasilja koje se neće zaustaviti samo na granicama Palestine, jer se ne može nekažnjeno činiti to što radi Izrael", izjavila je Šahid za radio RTL.

"Jer kad vas ne štiti zakon, kao što Palestince ne štiti već 41 godinu, otvara se put nasilju kao načinu za uspostavu ravnoteže sile", dodala je, ponovno osudivši "šutnju" međunarodne zajednice u odnosu na izraelske napade na Gazu.

"Ne može međunarodna zajednica šutjeti o ratnom zločinu poput ovoga bez posljedica", dodala je.

"Mislim da je na djelu međunarodna zavjera. Jasno da Evropska unija ima načina" postići prekid operacija, rekla je Lejla Šahid, napomenuvši kako je EU trebala "odbaciti partnerski status s Izraelom".

No, "bit će reakcija iz cijelog svijeta, a prije svega iz zemalja koje su se solidarizirale" s Palestincima, naglasila je.

Reakcije na izraelske napade doista se nastavljaju, a nakon Bliskog istoka, osude su se proširile i na Aziju.

U Iranu je ponedjeljak, odlukom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, proglašen danom žalosti u cijeloj zemlji zbog događaja u Gazi, a održan je masovni protestni skup u kojem su deseci hiljada ljudi u Teheranu vikali "Smrt Izraelu" i "Smrt Americi", uz javno spaljivanje izraelske zastave.

Demonstranti su pozvali arapski svijet i međunarodnu zajednicu na prekid šutnje i poduzimanje mjera u cilju trenutnog prekida ubijanja, a jedna vjerska skupina počela je putem interneta regrutirati dragovoljce za pomoć Palestincima u borbi protiv Izraela.

Društvo borbenog svećenstva ustvrdilo je kako se dosad za borbu protiv Izraela prijavilo više od hiljadu dragovoljaca, ali nije objasnilo kako će borci stići do pojasa Gaze.

Osudama napada i pozivima na trenutni prekid izraelskih operacija u Gazi u ponedjeljak su se pridružile brojne azijske zemlje, od Pakistana i Afganistana do Indonezije i Malezije.

"Pakistan upućuje hitan poziv međunarodnoj zajednici na pronalaženje mirnoga, pravednog i trajnog rješenja palestinskog pitanja", izjavio je pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari, ocijenivši izraelske napade "kontraproduktivnim" i protuzakonitim u odnosu na Povelju UN-a.

Afganistansko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju je poručilo kako se zračni napadi u kojima se "ubija nedužne" ne mogu opravdati "samo politikom Hamasa", a izraelske je razloge za zračne napade odbacio i predsjedavajući Organizacije islamske konferencije Abdoulaye Wade iz Senegala, ocijenivši ih "neprihvatljivima".

"Napadi se ne mogu objasniti Hamasovim slanjem projektila" na izraelske ciljeve.

Najbrojnija muslimanska zemlja na svijetu Indonezija osudila je izraelsku "upotrebu pretjerane sile", ocijenivši palestinske raketne napade "činom samoobrane" spram "vojne okupacije i kolonizacije" koje provodi Izrael.

Malezijski premijer Abdullah Ahmad Badawi, čija zemlja nema diplomatske odnose s Izraelom, također je izraelsku operaciju okarakterizirao "nesrazmjernom" i pozvao na trenutni prekid nasilja.

Japan je pozvao i Hamas i Izrael na suzdržanost, a Kina je prema Izraelu zauzela mnogo oštrije stajalište, izrazivši, u izjavi dopredsjednika vlade Lija Keiqianga, "šokiranost i duboku zabrinutost vojnim operacijama koje su u toku u Gazi, koje su uzrokovale veliki broj mrtvih i ranjenih".