Novi susret
2

Moguć sastanak Putina i Trumpa 11. novembra

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski i američki predsjednici Vladimir Putin i Donald Trump mogli bi da se sastanu u Parizu 11. novembra ukoliko obojica budu prisustvovala komemoraciji povodom završetka Prvog svjetskog rata, javila je agencija RIA pozivajući se na rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je otvorena za dijalog i spremna je da razmotri vrijeme i mjesto mogućeg sastanka dvojice lidera ukoliko je i Vašington zainteresovan, navodi se u saopćenju.

Istovremeno, šef ruskog odjeljenja za Sjevernu Ameriku Georgi Borisenko izjavio je da je Rusija ponudila Americi potpisivanje sporazuma o nemiješanju u unutrašnje poslove druge strane, ali da Washington to ignoriše i odbacuje.

Borisenko je rekao da je Moskva uputila sličan prijedlog Washingtonu još u junu, prije samita Putina i Trumpa u Helsinkiju.

"Poslali smo nacrt takvog pisma američkim kolegama kako bi mogli da ga razmotre. SAD su to odbacile. Spremni smo da im damo pisane garancije u bilo kom trenutku, ali američka strana ne pokazuje da je zainteresovana", izjavio je ruski zvaničnik.