The Times
0

Moguć razdor između Medvedeva i Putina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izvjestitelj The Timesa iz Moskve piše u petak o prvim znakovima netrpeljivosti u Kremlju, gdje je predsjednik Dmitrij Medvedev zbog navodne zloupotrebe položaja smijenio Mihaila Lesina, savjetnika za pitanja medija i bivšeg ministra.

Lesin, koga je raniji predsjednik Vladimir Putin još 2004. godine postavio za svog savjetnika, najviši je dužnosnik koji odlazi iz administracije, a njegovo smjenjivanje ukazuje na prvi ozbiljniji razdor između Medvedeva i Putina.

Predsjednik je gotovo sve članove svoga kabineta naslijedio od Putina i u posljednjih godinu i po dana, otkako je na tome položaju, nije unosio nikakve značajnije promjene.

Times podsjeća da je predsjednik Medvedev prošle sedmice u redovnome godišnjem obraćanju parlamentu osudio korupciju kao socijalno zlo koje prijeti budućnosti Rusije i obećao da će smijeniti dužnosnike koji zloupotrebljavaju položaj.

Ruski politički analitičari sada čekaju da vide je li ovo izoliran slučaj ili, pak, početak veće čistke u trenutku u kojem Medvedev želi ojačati svoj položaj i izgraditi vlastitu ekipu u Kremlju, što bi mu, ističe Times, omogućilo veću političku nezavisnost od Vladimira Putina.