Peter Galbraith
0

Moguć drugi krug izbora u Afganistanu u novembru

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Afganistanski lider Hamid Karzai vjerovatno će se početkom novembra naći u drugom krugu predsjedničkih izbora, izjavio je u srijedu Peter Galbraith,bivši zamjenik šefa misije UN-a za Afganistan.
  • Očekujem da do isteka ove sedmice Izborna komisija za žalbe objavi svoju procjenu. Taj rezultat će vjerovatno pokazati da je Karzai osvojio manje od 50 posto glasova, izjavio je taj američki diplomata u intervjuu za BBC.

  • Ako bi se organizovao pravedan drugi izborni krug, smatram da bi Karzaija kao čovjeka koji je na izborima pobjedio možda prihvatili mnogi, ali ne svi Afganistanci, izjavio je Galbraith, piše Reuters.

Peter Galbraith je s položaja zamjenika šefa UN-a za Afganistan Kai Eideja smjenjen prošlog mjeseca, nakon spora oko izborne krađe u ovoj zemlji.

Eide je nedavno demantovao Galbraithove optužbe da je pomogao u prikrivanju nepravilnosti na augustovskim predsjedničkim izborima u Afganistanu.

Karzai, koji je u prvom krugu izbora pobjedio sa 54,6 posto glasova, priznao je da je tokom glasanja bilo nepravilnosti, ali ne na takvom nivou da bi drugi krug bio neophodan, dok za preuveličavanje izborne krađe krivi pojedine zapadne medije i zvaničnike.

Izborna žalbena komisija trebalo bi krajem ove sedmice da saopći rezultate istrage o nepravilnostima, poslije čega će Karzai biti potvrđen kao pobjednik ili će, u slučaju veće prevare kod glasova koji se odnose na aktuelnog predsjednika, glasanje biti ponovljeno.