Svijet
0

Mogherini uvjerena da će Velika Britanija ostati članica EU

FENA
Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini izjavila je u srijedu kako je uvjerena da će Velika Britanija ostati članica Evropske unije jer je to i u intreresu EU i Britanije, čiji građani u četvrtak izlaze na glasačka mjesta.

Ulozi su viši nego obično na ovogodišnjim izborima zbog činjenice da bi njihov ishod mogao zavisiti od faktora kao što su britanska budućnost unutar EU, kao i nacionalno jedinstvo, prenosi Reuters.

Ni Konzervativna stranka premijera Davida Camerona ni opoziciona Laburistička stranka Eda Milibanda nisu stekli značajniju prednost a ishod izbora je neizvjestan. Cameron je obećao zakazati referendum o britanskom članstvu u EU ukoliko zadrži vlast.

Obraćajući se grupi većinom evropskih studenata tokom posjete Pekingu, Mogherini je izjavila da su to veoma otvoreni izbori čiji je ishod teško prognozirati.

"U svakom slučaju, želim reći da su britanski odnosi s EU, britansko članstvo u EU, nešto što će se održati", izjavila je ona u govoru na elitnom Pekinškom univerzitetu.

"Svjesna sam da se ovo može smatrati pretjeranom izjavom, ali sam uvjerena da je u britanskom nacionalnom interesu da ostane članica Evropske unije i u evropskom je interesu da zadrži Ujedinjeno kraljevstvo kao svog punopravnog člana", kazala je.

Britanija ima dragocjenu ulogu unutar EU u bavljenju diplomatskim problemima, posebno kada je riječ o ukrajinskoj krizi, dodala je ona.

"Stoga, vjerujem da će ljudi u Britaniji, kao i u drugim dijelovima Evrope, priznati vrijednost činjenice da su dio ove velike porodice, u kojoj, kao i u svim drugim porodicama, nije uvijek jednostavno živjeti", izjavila je Mogherini.

Britanija nije jedina članica EU u kojoj je pitanje članstva osporeno. Antievropsko raspoloženje također je snažno i u nekim drugim članicama.

"Ne mislim da je budućnost Evrope dezintegracija. Ne mislim da će se EU okrenuti nazad nakon godina proširenja i da će početi da se raspada na dijelove. Ne mislim da je to naša budućnost", kazala je šefica evropske diplomatije.

Grčka je druga problematična oblast. Vlastima u Atini brzo ponestaje novca dok pokušavaju uvjeriti partnere u eurozoni i Međunarodnom monetarnom fondu da povećaju pomoć.

"Činimo sve što je u našoj moći, sa strane komisije, s evropske strane, i nadam se, uvjerena sam da će grčka strana također pronaći rješenje", izjavila je Mogherini.