Svijet
0

Mogherini: "Uskoro" implementacija iranskog nuklearnog sporazuma

FENA
Federica Mogherini (Foto: Anadolija)
Federica Mogherini (Foto: Anadolija)
Implementacija historijskog sporazuma o iranskom nuklearnom programu bi se trebala “uskoro” provesti, izjavila je šefica evropske diplomatije Federica Mogherini tokom posjete Pragu.

Sporazum postignut 14. jula prošle godine u Beču o iranskom nuklearnom programu između velikih sila i Irana bi trebalo da garantira da Islamska republika neće razviti atomsku bombu, u zamjenu za postepeno i kontrolirano ukidanje međunarodnih sankcija.

"Prema mojim očekivanjima, taj dan će biti uskoro", rekla je Mogherini na zajedničkoj konferenciji za štampu sa češkim ministrom vanjskih poslova Lubomirom Zaoralekom.

"Primjena sporazuma je na dobrom putu, što ohrabruje", dodala je šefica evropske diplomatije.

"Nema još utvrđenog datuma, jer riječ treba dati i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA)", naglasila je ona, javlja agencija AFP.

Ta UN-ova agencija mora provjeriti da je Iran ispunio sve svoje obaveze u tom pogledu, što treba dozvoliti postepeno ukidanje ekonomskih sankcija vezano za taj program.

Američki državni tajnik John Kerry u četvrtak je izjavio da bi sporazum trebao biti uspostavljen za nekoliko “dana”.

Sankcije koje su nametnule EU i Sjedinjene Američke Države su se pokazale štetnim za iransku ekonomiju, blokirajući u inostranstvu brojnu iransku imovinu lišavajući tu ekonomiju, zavisnu od nafte, tehnologija i neophodno potrebnih investicija.