Izloženi prijetnjama
2

Mogherini: Slobodno novinarstvo okosnica je slobodnih društava

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Demokratija ne može funkcionirati bez slobodnih, raznovrsnih i nezavisnih medija, ali istovremeno previše novinara izloženo je prijetnjama i napadima dok počinitelji često ne budu kažnjeni, kazala je danas visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima uspostavljenog na temelju Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, odala je počast svim novinarima svijeta koji su izgubili živote i pretrpjeli napade obavljajući svoj posao.

"Odajemo počast i svim hrabrim novinarima koji nastavljaju s radom svojih kolega koji više nisu u mogućnosti obavljati svoja istraživanja. Ubistva istraživačkih novinara Daphne Caruane Galizije i Jana Kuciaka u EU dokaz su da ni jedna regija na svijetu nije imuna na takve zločine", podvukla je.

Ocijenila je da se ovi zločini moraju temeljito istražiti i kazneno goniti, kao što je slučaj s ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu te je podsjetila da je od Saudijske Arabije zatražena saradnju na temeljitoj, vjerodostojnoj i transparentnoj istrazi.

U mnogim je zemljama narušavanje i smanjenje prostora za slobodno novinarstvo zabrinjavajuća tendencija, smatra visoka predstavnica, čime se, dodaje, često dovodi u pitanje vjerodostojnost medija te diskreditira i slabi njihov rad.

Mišljenja je da novinarima treba biti omogućeno da rade u sigurnom i zaštićenom okruženju, na internetu i drugdje, bez opasnosti od uznemiravanja, političkog pritiska, cenzure ili progona, stoji u izjavi Mogherini koju prenosi Delegacija EU u Bosni i Hercegovini.

Napomenula je i da čvrst pravni sistem mora štititi medijske kuće i novinare u cijelom svijetu da bi mogli obavljati svoj posao nezavisno, a posebno je naglasila da je u doba sve većeg širenja dezinformacija potrebno novinarima zajamčiti sigurnost kako bi mogli i dalje tačno izvještavati.

Najavila je i da će se EU služiti instrumentima vanjske politike i financijskim instrumentima da bi poboljšala kvalitetu novinarstva, pristup javnim informacijama i slobodu izražavanja te da će nastavit finansirati Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) kao i pružati zaštitu putem programa za branitelje ljudskih prava.

Sve države u EU i izvan nje dužne su ispuniti svoje obaveze zaštite slobode izražavanja i sigurnosti novinara tako što će im omogućiti prikladno pravno okruženje, ozbiljno reagirati na prijetnje novinarima i aktivno progoniti stvarne napade, podvukla je Mogherini.

Izrazila je očekivanje i da će sve države ojačati preventivne mjere, mobilizirati sve sudionike i uspostaviti nacionalne sigurnosne mehanizme u skladu s Akcionim planom Ujedinjenih nacija za sigurnost novinara i problem nekažnjavanja.

"Slobodno novinarstvo okosnica je slobodnih društava. Narušavajući ga ugrožavamo vlastitu slobodu", zaključila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini.