Svijet
0

Mofaz: Napad Izraela na Iran je neizbježan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja čini se neizbježnim imajući u vidu neuspjeh sankcija koje bi uskratile Teheranu tehnologiju za proizvodnju atomske bombe, izjavio je u petak ministar u vladi premijera Ehuda Olmerta.

"Nastavi li Iran svoj program razvoja nuklearnog oružja, mi ćemo napasti. Sankcije su nedjelotvorne", izjavio je ministar saobraćaja Shaul Mofaz za visokotiražne novine Yedioth Ahronoth.

"Napad na Iran, radi prekida njegovih nuklearnih planova, bit će neizbježan", izjavio je bivši zapovjednik vojske koji je također bio i ministar odbrane.

To je dosad najjasnija prijetnja Iranu od nekog ministra iz Olmertove vlade, koja se, poput Bushove administracije, zalaže za primjenu sile kao posljednjeg sredstva ako sankcije Vijeća sigurnosti UN-a ne pokažu nikakav rezultat.

Iran, koji negira da nastoji proizvesti nuklearno oružje, prkosio je zapadnom pritisku da odustane od svojih projekata obogaćivanja urana.

Vodstvo u Teheranu također je zaprijetilo odmazdom protiv Izraela - za koji se vjeruje da jedini na Bliskom istoku posjeduje atomsko oružje - i američkih ciljeva u području Zaliva za svaki napad na iransko tlo.

Mofaz je također izjavio u intervjuu da će iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad, koji je pozvao da Izrael bude zbrisan s mape, "nestati prije Izraela", prenosi Reuters.

Mofazove izjave uslijedile su dok se nekoliko ostalih visokih zvaničnika Olmertove stranke Kadima priprema za moguće izbore za premijera ako korupcijski skandal prisili izraelskog premijera da odstupi.

Mofaz, koji je rođen u Iranu, vodeći je stranački rival premijeru, posebno nakon izbora 2006. kada je Olmert bio prisiljen ustupiti mjesto ministra odbrane članu laburista, njegovih vodećih koalicijskih partnera, na Mofazovu štetu.

Nezavisni analitičari, pak, dovode u pitanje mogućnost da Izrael sam napadne iranska nuklearna postrojenja, jer su ona brojna, udaljena i dobro branjena.