Svijet
0

Modernizacija francuskog A-odgovora

FENA
Francuska je tajno modernizovala svoj nuklearni arsenal kako bi povećala domet i preciznost atomskih bombi, piše u petak britanski "Guardian".

Modernizacija je obavljena nekoliko sedmica nakon što je predsjednik Jacques Chirac upozorio da bi se zemlje koje zaprijete Francuskoj mogle suočiti s krajnjom prijetnjom nuklearne odmazde.

Chirac je u januaru izjavio da je smanjen broj bojevih glava na nekima od raketa kojima su naoružane francuske podmornice, ali to, po ocjeni stručnjaka, nije učinjeno radi razoružanja, već da bi se poboljšao kvalitet oružja.

Francuski izvori koje prenosi "Guardian" procjenjuju da su mete francuskih atomskih bombi, premda strogo čuvana tajna, na Bliskom istoku i u Aziji te da bi krajnja prijetnja, o kojoj je govorio predsjednik Chirac, mogla biti realizovana na dva načina: detonacijom oružja slabijeg punjenja u nenaseljenoj oblasti daleko od centara moći potencijalnog neprijatelja ili primjenom radikalnijeg koraka, odnosno aktiviranjem bombe na izuzetno velikoj visini kako bi se stvorilo kratkotrajno ali veoma snažno elektromagnetno polje koje bi onesposobilo ili uništilo sve nezaštićene elektronske uređaje u toj oblasti, piše "Guardian".