Uz sezonsku vakcinaciju
0

Moderna predviđa da će pandemija završiti ove godine

N. C.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Farmaceutska kompanija Moderna saopćila je da očekuje da se pandemija završi ove godine, ali predviđa da će na jesen biti potrebna sezonska dopunska vakcina kako bi se ljudi zaštitili od infekcija Covid-19.

Američki proizvođač lijekova u četvrtak je saopćio da razvija novi bivalentni pojačivač koji kombinuje svoju postojeću Spikevax Covid-19 vakcinu i specifičan pojačivač za omikron, za koji vjeruje da bi pružio trajniju zaštitu od varijanti koronavirusa od postojeće vakcine.

Također, ide naprijed s kliničkim ispitivanjima kombinacije vakcine protiv koronavirusa i vakcine protiv gripa, potez koji dolazi usred zabrinutosti investitora za buduću prodaju Spikevaxa zbog konkurencije novih vakcina i Covid-19 koji ulazi u endemsku fazu.

Stéphane Bancel, izvršni direktor Moderne, rekao je da je Modernina mRNA platforma dokazala da može iznijeti nove lijekove na tržište i predviđa da će kompanija nastaviti generirati snažnu prodaju boostera protiv Covid-19, čak i kada neposredna kriza izazvana pandemijom popušta u razvijenom svijetu.

"Boosteri će vjerovatno se vjerovatno davati godišnje ljududima starijim od 50 godina i ranjivim skupnama", kazao je.

Rekao je da bi prvi podaci sugerirali da bi novi bivalentni booster, koji kombinira Spikevax i omikron, bio najbolja opcija za prevenciju infekcija ove jeseni. Konačna odluka bi trebala biti donesena kada klinički podaci postanu dostupni i kada se zdravstvene vlasti uvjere da je to najbolja strategija.

Bancel je rekao da postoji šansa od 80 posto da će Covid-19 postati endemski 2022. godine zbog porasta infekcija uzrokovanih varijantom omikron i povećane vakcinacije.

"Trebali bismo biti u svijetu u kojem bi se između vakcinacije, boostera, prirodne infekcije i potencijalno manje virulentnog virusa mogli preseliti u endemsko okruženje gdje će virus zauvijek cirkulirati u zajednici", rekao je Bancel.