Independent
0

Moć se seli na istok

FENA
Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband, tokom redovnog godišnjeg sastanka s britanskim ambasadorima i zvaničnicima Foreign Officea, nagovijestio premještanje težišta tamošnje diplomatije iz Evrope u Aziju i na Bliski istok, piše Independent.

Moć se seli sa zapada na istok, integracijom Kine i Indije u svjetsku privredu, citira list riječi šefa britanske diplomatije, koji je ukazao i na još jedan trend - jačanje moći običnih građana zahvaljujući Internetu i asimetričnim ratovima.

Miliband je najavio da će jedan broj diplomata iz Evrope biti premješten u Aziju i druge dijelove svijeta, što ne znači, napomenuo je, da je Evropa sada manje važna, nego da se uobičajeni diplomatski poslovi na Starom kontinentu mogu obavljati i na manje tradicionalan način, zahvaljujući saobraćajnim vezama i novim tehnologijama.

Times se kritički osvrće na Milibandovu viziju buduće strategije britanske diplomatije.

Miliband je, piše Times, toliko insistirao na globalnim izazovima da je zaboravio na nacionalne interese. Zagovarajući radikalne promjene u Foreign Officeu, s pravom je ukazivao na to da se prijetnje mijenjaju. Ipak, piše Times, postojeći problemi - Iran, Kenija, Kosovo, test su tradicionalne diplomatske vještine da se nešto što je dogovoreno provede u djelo.