Svijet
0

Mnogi dijelovi Engleske i Walesa još pod vodom

FENA
Mnogi dijelovi Engleske i Walesa su još pod vodom i preko hiljadu ljudi je i dalje izvan svojih domova, objavljeno je u nedjelju u Londonu.

U srednjoj Engleskoj su mnogi putevi već dva dana zatvoreni za saobraćaj, a helikopteri Kraljevske avijacije (RAF) su u srednjoj Engleskoj, u Worcestershireu evakuirali stotinu građana.

Državna Agencija za okolinu, koja je nadležna za poplave, ponovo je upozorila građane u dijelu Londona i području Oxforda da su moguće nove poplave.

Londonska štampa u nedjelju otkriva da je stvarni razlog najnovijih poplava slabo održavanje drenažnog sistema na ulicama i odvodnih kanala, a ne voda iz riječnih korita.

Sedmičnjak "Observer" saznaje da je Meterološki zavod znatno ranije upozorio britansku vladu da dolaze obilne padavine i da treba provjeriti drenažni sistem, ali ništa nije učinjeno.

Tako se otvara pitanje odgovornosti za poplave i u tom svjetlu se nameće problem plaćanja ogromnih šteta i to prije svega za one građane čija imovina nije osigurana.

Lider opozicione Konzervativne partije David Cameron je zatražio da tim ljudima štetu nadoknadi država, jer je na njoj odgovornost za slabo održavanje drenažnog sistema. Kada su u junu ove godine izbile poplave u području Yorkshirea, otkriveno je da čak jedna milijarda funti namijenjena za zaštitu od poplava nikada nija stigla do općina i građana.

U Ministarstvu za zaštitu okoline nisu mogli da kažu gdje je završio taj novac.

Za to je, upozorila je štampa, bio direktno odgovoran tadašnji ministar David Milliband koji je kasnije u novoj vladi "nagrađen" mjestom šefa Foreign officea.

Ovogodišnje poplave tako polako postaju i politički problem u Velikoj Britaniji.

Metereolozi pak, najavljuju novi talas kišnog vremena.