{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mnoge zemlje ne žele prihvatiti zatočenike s Guantanama

F
15.12.2006. u 11:55
0
0
Mnoge zemlje ne žele prihvatiti zatočenike s Guantanama
0
Mnoge zemlje ne žele prihvatiti zatočenike s Guantanama
Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država je objavilo da je 16 pojedinaca koji su bili držani u američkom vojnom zatvoru u pomorskoj bazi Guantanamo na Kubi, u sklopu globalnog rata protiv terorizma, prebačeni u Saudijsku Arabiju.
Kako se navodi u izvještaju Biroa za međunarodno informiranje State Departmenta, proslijeđenom FENA-i putem američke ambasade u Sarajevu, ovi zatočenici su prebačeni nakon razmatranja njihovog slučaja pred jednim administrativnim odborom, koji je zaključio da oni više ne predstavljaju prijetnju po američke ili savezničke interese.

Sjedinjene Države su pregovarale s drugim zemljama da prihvate još 100 zatočenika koji bi mogli biti oslobođeni i prebačeni u neku drugu zemlju ili biti prebačeni u zatvor neke zemlje koja je spremna da prihvati odgovornost.

Pravni savjetnik State Departmenta John Bellinger je u jednom predavanju na Harvardu naglasio da SAD nije sklon da ih nastave držati predugo.

Problem s kojim se suočavaju Sjedinjene Države je što mnoge zemlje ne žele da prihvate zatočenike, a neke države čak poriču da su određeni pojedinci njihovi državljani, objasnio je on.

Bellinger je kazao da predsjednik George Bush ozbiljno želi da se zatvori vojni zatvorenički objekt u Guantanamu. Predsjednik i državna tajnica Condoleezza Rice dobro razumiju, kazao je on, da pitanje zatočenika uzrokuje probleme širom svijeta za Sjedinjene Države.

Od 2002. godine 360 zatočenika je prebačeno iz Guantanama i otišlo za Albaniju, Afganistan, Australiju, Bahrain, Belgiju, Dansku, Egipat, Francusku, Njemaku, Iran, Irak, Jordan, Kuvajt, Maldive, Maroko, Pakistan, Rusiju, Saudijsku Arabiju, Španiju, Švedsku, Sudan, Tadžikistan, Tursku, Ugandu, Veliku Britaniju i Jemen. Samo tokom 2006. godine 96 zatočenika je prebačeno iz Guantanama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: