{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mnoge zemlje ne žele prihvatiti zatočenike s Guantanama

F
15.12.2006. u 11:55
0
0
Mnoge zemlje ne žele prihvatiti zatočenike s Guantanama
0
Mnoge zemlje ne žele prihvatiti zatočenike s Guantanama
Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država je objavilo da je 16 pojedinaca koji su bili držani u američkom vojnom zatvoru u pomorskoj bazi Guantanamo na Kubi, u sklopu globalnog rata protiv terorizma, prebačeni u Saudijsku Arabiju.
Kako se navodi u izvještaju Biroa za međunarodno informiranje State Departmenta, proslijeđenom FENA-i putem američke ambasade u Sarajevu, ovi zatočenici su prebačeni nakon razmatranja njihovog slučaja pred jednim administrativnim odborom, koji je zaključio da oni više ne predstavljaju prijetnju po američke ili savezničke interese.

Sjedinjene Države su pregovarale s drugim zemljama da prihvate još 100 zatočenika koji bi mogli biti oslobođeni i prebačeni u neku drugu zemlju ili biti prebačeni u zatvor neke zemlje koja je spremna da prihvati odgovornost.

Pravni savjetnik State Departmenta John Bellinger je u jednom predavanju na Harvardu naglasio da SAD nije sklon da ih nastave držati predugo.

Problem s kojim se suočavaju Sjedinjene Države je što mnoge zemlje ne žele da prihvate zatočenike, a neke države čak poriču da su određeni pojedinci njihovi državljani, objasnio je on.

Bellinger je kazao da predsjednik George Bush ozbiljno želi da se zatvori vojni zatvorenički objekt u Guantanamu. Predsjednik i državna tajnica Condoleezza Rice dobro razumiju, kazao je on, da pitanje zatočenika uzrokuje probleme širom svijeta za Sjedinjene Države.

Od 2002. godine 360 zatočenika je prebačeno iz Guantanama i otišlo za Albaniju, Afganistan, Australiju, Bahrain, Belgiju, Dansku, Egipat, Francusku, Njemaku, Iran, Irak, Jordan, Kuvajt, Maldive, Maroko, Pakistan, Rusiju, Saudijsku Arabiju, Španiju, Švedsku, Sudan, Tadžikistan, Tursku, Ugandu, Veliku Britaniju i Jemen. Samo tokom 2006. godine 96 zatočenika je prebačeno iz Guantanama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: