Svijet
0

MMF zatražio pomoć svjetske finansijske elite

FENA
Međunarodni monetarni fond, suočen s prvim godišnjim gubitkom za više decenija, obratio se grupi uglednih stručnjaka iz čitavog svijeta radi nezavisne procjene načina vođenja poslova i pokrivanja troškova.

Generalni direktor MMF-a Rodrigo Rato naimenovao je grupu savjetnika u kojoj najveću "težinu" imaju bivši predsjednik američkih Federalnih rezervi Alen Grinspen i predsjednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše.

Predsjedavajući savjetničke grupe je Endru Kroket, predsjednik JP Morgan Čejs internešenela, a među članovima su još predsjednik i izvršni direktor kompanije koja upravlja Harvardskim univerzitetom Mohamed El-Erijan, guverner centralne banke Južne Afrike Tito Mboveni, guverner Banke Meksika Guiljermo Ortiz, guverner Saudiarabijske monetarne uprave Hamad Al-Sajari i guverner Narodne banke Kine Džu Sjaoćuan.

"S nestrpljenjem očekujem njihove preporuke koje mogu da osiguraju podršku članstva za nov model finansiranja MMF-a koji će nam omogućiti da nastavimo da igramo centralnu ulogu u međunarodnom monetarnom sistemu," rekao je Rato.

Izvještaj ovog komiteta elitnih savjetnika očekuje se u prvom kvartalu 2007. godine, prenio je AP.

Formiranju komiteta prethodilo je saopćenje MMF-a da će investirati 8,7 milijardi dolara (6,8 milijardi evra) u obveznice zemalja članica kao način da ostvari prihod za pokrivanje troškova, nakon što se nedavno ispostavilo da je neto prihod ove institucije daleko ispod očekivanja.

Ovogodišnja odluka Argentine i Brazila da prije vremena otplate Fondu zajmove vrijedne više milijardi dolara dovela je do toga da se MMF suočio s poslovnim manjkom od 110 miliona dolara (86 miliona evra) ove godine.

Azijske zemlje koje su 90-ih godina prošlog vijeka bile pogođene finansijskom krizom nagomilale su ogromne rezerve kako ne bi morale da se obraćaju MMF-u za pomoć u slučaju novih finansijskih poteškoća.

Komitet će razmotriti načine finansiranja poslovnih troškova MMF-a, a ne finansiranja zajmova za zemlje članice, izjavio je novinarima predstavnik Fonda Masud Ahmed.

On je naveo da raspoloživa sredstva MMF-a za kreditiranje zemalja članica nikada nisu bila veća i da se kreću oko 200 milijardi dolara (157 milijardi evra).