MMF vjeruje da će Obala Slonovače postati "ekonomsko čudo"

F
FENA
9.1.2013. u 10:14
0
1
MMF vjeruje da će Obala Slonovače postati "ekonomsko čudo"
0
MMF vjeruje da će Obala Slonovače postati "ekonomsko čudo"
Generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izjavila je kako vjeruje da će Obala Slonavače postati novo "ekonomsko čudo" poslije decenije političke krize, ali pod uslovom da vlasti u Abidžanu sprovedu borbu protiv ukorijenjene korupcije.
Generalna direktorica Lagarde je u obraćanju poslanicima skupštine Obale Slonovače pohvalila privredni rast od preko 8,5 posto u toj zemlji na zapadnoj obali Afrike u 2012., poslije pada od 4,7 posto godinu dana ranije.

"Vrijeme za drugo čudo je došlo poslije okončanja krize koja umalo da nije rasparčala najveću ekonomsku silu zapadne frankofonske Afrike", izjavila je nekadašnja francuska ministrica privrednih resora, prenosi AFP.

Obala Slonovače, bivša francuska kolonija je poslije dobijanja nezavisnosti 1960., tokom naredne decenije i u 1970-im već bila "ekonomsko čudo", prije svega zahvaljujući rekordnoj proizvodnji kakaoa.

Tada su održavanje tijesnih veza s Francuskom, razgranavanje poljoprivrede radi izvoza i ohrabrivanje stranih ulaganja, bili faktori koji su, također, podstakli ekonomski rast Obale Slonovače.

No, tokom posljednjih 10 godina u zemlji koja se prostire na preko 330.000 kvadratnih kilometara i ima više od 20 miliona stanovnika, došlo je do političkih previranja koja su kulminirala sukobima tokom postizborne krize u decembru 2010. do aprila 2011., u kojima je poginulo 3.000 ljudi.

Obala Slonovače ima, za region, relativno visok prosječan ukupan domaći proizvod (BDP) po stanovniku mjeren paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cijenama) od 1.589 dolara, koliko je procijenjeno za 2011.

Privreda Obale Slonovače je najveća u Ekonomskoj i monetarnoj uniji Zapadne Afrike (ECOWAS) pošto čini 40 posto ukupnog BDP tog monetarnog bloka.

Obala Slonovače je najveći izvoznik kakaovca na svijetu i četvrti najveći izvoznik roba u Africi Južno od Sahare (poslije Južnoafričke Republike, Nigerije i Angole).

Vlada Obale Slonovače cilja privredni rast od devet posto u ovoj i 10 posto u 2014., nadajući se da će ta zemlja postati novoindustrijalizovana privreda do 2020.

"To nije beznadežan san već pristup zasnovan na konkretnim politikama", mišljenja je Lagarde.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: