Dmitrij Medvedev
0

"MMF treba da pomogne Ukrajini"

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Rusija je otkupila obveznice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za deset milijardi dolara i smatra da bi ovim sredstvima Fond trebalo da pomogne Ukrajini, a ne da "začepljava rupe" u budžetima drugih zemalja, izjavio je u utorak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.
  • Kupili smo obveznice MMF-a za deset milijardi dolara i nije nam svejedno gdje će te milijarde da završe. Ukoliko se usmjere u pomoć Ukrajini, to je dobro, a ukoliko odu na začepljavanje rupa u sistemu međunarodnog finansijskog regulisanja, onda mi je žao tog novca, rekao je Medvedev u vrijeme zvanične posjete Kijevu, prenijele su ruske agencije.

Američki Senat je u ponedjeljak usvojio odluku da SAD budu protiv toga da MMF pruža finansijsku pomoć za spašavanje zemalja koje teško da će biti u stanju da vrate dodijeljena sredstva.

SAD ulažu najviše sredstava u MMF, što im daje pravo veta na odluke tog fonda, ali ga do sada nikada nisu koristile.

Kad je u pitanju Ukrajina, MMF je u ponedjeljak ukazao na "značajan napredak" u pregovorima o kreditu vrijednom 19 milijardi dolara, koliko je zatražila ta zemlja. Kijev nastoji da pregovore završi u najskorije vrijeme.

Medvedev je u vrijeme posjete Kijevu u ponedjeljak obećao Ukrajini podršku u međunarodnim finansijskim organizacijama, uključujući MMF i Svjetsku banku (WB), kao i pomoć u provođenju ekonomskih reformi.