Haiti
0

MMF šalje hitnu pomoć u iznosu od 114 miliona dolara

FENA
Foto: AFP/HO/UN/MINUSTAH/File
Foto: AFP/HO/UN/MINUSTAH/File
Međunarodni monetarni fond (MMF) saopćio je da će do petka prebaciti vladi Haitija 114 miliona dolara kako bi joj pomogao da ponovno stane na noge i obnovi ekonomiju koju je uništio potres.

Taj zajam uključuje 102 miliona dolara novih vanrednih finansija koje je u srijedu odobrila uprava MMF-a, prenio je Reuters.

Haiti neće plaćati kamate na zajmove MMF-a sve do kraja 2011., što predstavlja dio paketa mjera dogovorenog prošle godine radi pomoći siromašnim zemljama u borbi s posljedicama globalne finansijske krize, navedeno je u saopćenju MMF-a.

Šefica misije MMF-a na Haitiju Corinne Delechat izjavila je da vlada te zemlje očekuje skok potražnje vanjskih valuta nakon što se obnovi uvoz. Zbog toga je važno za vlasti da imaju stranu valutu u rezervama kako bi podmirile skok tražnje, što bi u suprotnome dovelo do veoma visoke inflacije.

Delechat je kazala da će biti neophodni "dugoročni napori" međunarodne zajednice da se Haiti izvede na put održivog razvoja.

Ona je podsjetila da je oko 80 posto kapaciteta tekstilne industrije te siromašne zemlje, koja je smještena izvan glavnog grada Port-au-Princea, još u stanju da proizvodi i da bi stoga, nakon što se popravi razrušena glavna luka, izvoz tekstila mogao biti nastavljen.

Tekstil sudjeluje s oko 90 posto u izvozu Haitija i ima veliki udio u vladinom prihodu.

Delechat je ukazala da će međunarodne agencije, uključujući MMF, Svjetsku banku i Ujedinjene narode, u februaru početi procjenu štete koju je nanio potres, što će pomoći da se odredi potrebna visina pomoći za obnovu.

Grupacije za borbu protiv siromaštva pozvale su MMF i druge međunarodne institucije da Haitiju otpišu dug.

Oko 1,2 milijarde dolara duga Haitija MMF-u i Svjetskoj banci otpisano je u julu prošle godine u znak priznanja međunarodne zajednice za napredak koji ta zemlja ostvaruje u provedbi ekonomskih reformi i upravljanju.