Washington
0

MMF potvrdio svoje ranije procjene: Gubici milijardu dolara

FENA
Međunarodni monetarni fond (MMF) je danas u Washingtonu ponovio svoje procjene da bi gubici proistekli iz krize na američkom tržištu hipotekarnih kredita mogli da se približe brojci od bilion (hiljadu milijardi) dolara.

Svjetska finansijska kriza ne pokazuje nikakve znake smirivanja, naprotiv, niže cijene nekretnina i usporavanje rasta svjetske privrede utiču sve više na finansijiski sektor, navedeno je u izvještaju o globalnoj finansijskoj stabilnosti.

MMF strahuje da su se banke našle pod novim pritiskom, a dalje ograničavanje kredita kome su one pribjegle može još dodatno da uspori rast međunarodne privrede, prenijele su svjetske novinske agencije.

Najnoviji izvještaj govori o tome da su banke, svjesne tog rizika, otpisale aktive za oko 500 milijardi dolara.

Istovremeno su banke ukazale da su do sada uspjele da privuku novi kapital za pokriće samo dvije trećine gubitaka, tako da se može očekivati ponovno ograničavanje kredita.

U Sjedinjenim Američkim Državama je obim kredita u privatnom sektoru pao na najnižu vrijednost od 2001. godine.

Pored toga, Federalna rezerva, tamošnja centralna banka, ima minimalan prostor za smanjenje kreditnih stopa, čime bi mogla da doprinese privrednom rastu, jer joj to ne omogućava visoka inflacija u zemlji koja ima najveću privredu u svijetu.