Financial Times
0

MMF ne može pomoći cijeloj istočnoj Evropi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na vanjskopolitičkim stranicama britanska štampa u ponedjeljak najveću pažnju posvećuje berlinskom sastanku čelnika četiri najrazvijenije evropske ekonomije i najavljenim mjerama za odbranu od svjetske ekonomsko-finansijske krize.

Kao jedan od glavnih dometa skupa u Berlinu Financial Times ocjenjuje dogovor čelnika Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije o tome da se sredstva za intervencije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) udvostruče na pet stotina milijardi dolara.

Sa novcem kojim trenutno raspolaže, a riječ je o 142 milijarde dolara odmah dostupnog novca i 50 milijardi koje može relativno brzo da prikupi, MMF ne može istovremeno pomoći privredama u usponu koje su zapale u probleme i odgovoriti na pozive EU-a da se pomogne istočnoevropskim zemljama, poput Letonije, Mađarske i Rumunije, kojima prijeti kolaps domaćih bankarskih sistema i valute, piše Financial Times.

"MMF nema ni blizu dovoljno sredstava da bi pomogao cijeloj istočnoj Evropi", citira list jednoga bivšeg visokog funkcionera MMF-a.

Financial Times navodi kako među članicama MMF-a postoji načelna saglasnost da se fondovi organizacije povećaju.

Stvar međutim mogu dodatno iskomplicirati već poznati zahtjevi privreda u usponu poput Meksika, Brazila, Kine i Indije da im se za novac koji daju poveća i uloga u odlučivanju u ovoj organizaciji.

Ipak, iako MMF može da na zahtjev Evropske unije pritekne u pomoć njenim pogođenim istočnoevropskim članicama, to neće obuzdati krizu čiji je uzrok u padu vrijednosti domaćih valuta, ocjenjuje autor jednog od komentara u Financial Timesu.

Uz podsjećanje da je većina stambenih kredita u istočnoj Evropi vezana za stranu valutu, te da kursna razlika te kredite čini sve skupljim, kao što je to u Mađarskoj, autor napisa konstatira da bi cijenu te kreditne krize na kraju mogle platiti zemlje eurozone.

Istočna Evropa bi tako u ambis mogla povući države poput Italije, Švedske, ali u prvom redu Austrije, s obzirom na ogroman obim poslovanja njenih banaka u istočnoj Evropi.

Jer ako potone mađarsko stambeno tržište, ceh neće plaćati Mađarska, već Austrija, napominje autor teksta, koji kao najmudriji izlaz iz ovakve situacije vidi u hitnom uvođenju eura u istočnoevropskim članicama Evropske unije, čemu bi prethodila reforma kriterija za ulazak u eurozonu.

Slovenija i Slovačka su pokazale da je uz pametnu politiku moguće ući ranije u eurozonu i u toj zoni one su sada sigurne.

Dodeljivanje bilo kakve evropske finansijske pomoći bez ulaska u eurozonu kao jasnog ishoda bilo bi neodgovorno, zaključuje se u komentaru koji objavljuje Financial Times.