Svijet
0

MMF ima optimističan pogled na privredu svijeta

SRNA
Međunarodni monetarni fond očekuje da će američka privreda porasti ove godine za 2,1 posto, ekonomska aktivnost u Evropi će opasti za 0,3 posto, a ukupna svjetska privreda za 3,5 posto.

Procjene su za nijansu bolje od januarskog predviđanja MMF-a, koji sa više optimizma gleda na privredu svijeta, zbog bržeg rasta u SAD i koordinisanih napora zemalja EU da riješe dužničku krizu.

Fond je pohvalio EU što je povećala specijalni fond za finansijsku pomoć državama u krizi i preduzela druge mjere, ali ocjenjuje da je kriza u Evropi i dalje najveća prijetnja privredi svijeta.

MMF očekuje da će privreda u evropskim zemaljama u razvoju, u koje je uključena i BiH, porasti 1,9 posto ove godine i 2,9 posto 2013. godine.

U evropske zemlje u razvoju, osim BiH, svrstane su Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Turska, Poljska, Rumunija, Mađarska, Bugarska, Litvanija, Latvija, Albanija i Kosovo, ali u najnovijem izvještaju nisu dati pojedinačni podaci za BiH.

U Srbiji će, prema predviđanjima MMF-a, privreda porasti za 0,5 posto ove godine i tri posto 2013. godine, dok će u Hrvatskoj ove godine imati pad od 0,5 posto, dok će ponovo rasti 2013. godine od jedan posto.

Najveći privredni rast u Evropi ove godine imaće Poljska od 2,6 posto, dok se 2013. godine očekuje rast od 3,2 posto.
Za eurozonu, koju čine 17 država, MMF prognozira blagu recesiju u 2012. godini, kao posljedicu dužničke krize i opšteg gubitka povjerenja, uticaja razduživanja banaka na realni sektor i fiskalne konsolidacije, preduzete zbog tržišnih pritisaka.

Zbog problema u Evropi, kako navode iz MMF-a, grupa razvijenih svjetskih privreda ove godine može očekivati rast od samo 1,5 posto, dok bi iduće godine rast trebao ubrzati na dva posto.

U izvještaju MMF-a se ističe da će uticaj usporavanja privrede u eurozoni biti u velikoj mjeri apsorbovan i da se očekuje da će trgovina i industrijska aktivnost ponovo početi da raste.

Kineski privredni rast ove godine će usporiti na 8,2 posto, ali će ponovo skočiti na 8,8 posto 2013. godine podstaknut domaćom potrošnjom.

U izvještaju MMF-a se navodi da će Kina uspjeti da izbjegne pretjerano naglo usporavanje rasta, čiji bi nagli pad mogao širom svijeta negativno da utiče na tražnju industrijskih dijelova, proizvoda široke potrošnje i nafte i gvožđa.

MMF predviđa privredni rast Rusije od četiri odsto 2012. godine i 3,9 posto u 2013. godini, pod uticajem visokih cijena nafte, ali je poručio Moskvi da smanjuje nenaftni budžetski deficit, obnovi rezervni fond i bori se sa visokom inflacijom.
Kada je riječ o Japanu, MMF je povećao prognozu rasta te privrede pogođene prošlogodišnjim zemljotresom i cunamijem na dva posto, sa procjene iz januara od 1,7 posto.