{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MMF ima optimističan pogled na privredu svijeta

S
17.4.2012. u 21:54
0
3
MMF ima optimističan pogled na privredu svijeta
0
MMF ima optimističan pogled na privredu svijeta
Međunarodni monetarni fond očekuje da će američka privreda porasti ove godine za 2,1 posto, ekonomska aktivnost u Evropi će opasti za 0,3 posto, a ukupna svjetska privreda za 3,5 posto.
Procjene su za nijansu bolje od januarskog predviđanja MMF-a, koji sa više optimizma gleda na privredu svijeta, zbog bržeg rasta u SAD i koordinisanih napora zemalja EU da riješe dužničku krizu.

Fond je pohvalio EU što je povećala specijalni fond za finansijsku pomoć državama u krizi i preduzela druge mjere, ali ocjenjuje da je kriza u Evropi i dalje najveća prijetnja privredi svijeta.

MMF očekuje da će privreda u evropskim zemaljama u razvoju, u koje je uključena i BiH, porasti 1,9 posto ove godine i 2,9 posto 2013. godine.

U evropske zemlje u razvoju, osim BiH, svrstane su Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Turska, Poljska, Rumunija, Mađarska, Bugarska, Litvanija, Latvija, Albanija i Kosovo, ali u najnovijem izvještaju nisu dati pojedinačni podaci za BiH.

U Srbiji će, prema predviđanjima MMF-a, privreda porasti za 0,5 posto ove godine i tri posto 2013. godine, dok će u Hrvatskoj ove godine imati pad od 0,5 posto, dok će ponovo rasti 2013. godine od jedan posto.

Najveći privredni rast u Evropi ove godine imaće Poljska od 2,6 posto, dok se 2013. godine očekuje rast od 3,2 posto.

Za eurozonu, koju čine 17 država, MMF prognozira blagu recesiju u 2012. godini, kao posljedicu dužničke krize i opšteg gubitka povjerenja, uticaja razduživanja banaka na realni sektor i fiskalne konsolidacije, preduzete zbog tržišnih pritisaka.

Zbog problema u Evropi, kako navode iz MMF-a, grupa razvijenih svjetskih privreda ove godine može očekivati rast od samo 1,5 posto, dok bi iduće godine rast trebao ubrzati na dva posto.

U izvještaju MMF-a se ističe da će uticaj usporavanja privrede u eurozoni biti u velikoj mjeri apsorbovan i da se očekuje da će trgovina i industrijska aktivnost ponovo početi da raste.

Kineski privredni rast ove godine će usporiti na 8,2 posto, ali će ponovo skočiti na 8,8 posto 2013. godine podstaknut domaćom potrošnjom.

U izvještaju MMF-a se navodi da će Kina uspjeti da izbjegne pretjerano naglo usporavanje rasta, čiji bi nagli pad mogao širom svijeta negativno da utiče na tražnju industrijskih dijelova, proizvoda široke potrošnje i nafte i gvožđa.

MMF predviđa privredni rast Rusije od četiri odsto 2012. godine i 3,9 posto u 2013. godini, pod uticajem visokih cijena nafte, ali je poručio Moskvi da smanjuje nenaftni budžetski deficit, obnovi rezervni fond i bori se sa visokom inflacijom.

Kada je riječ o Japanu, MMF je povećao prognozu rasta te privrede pogođene prošlogodišnjim zemljotresom i cunamijem na dva posto, sa procjene iz januara od 1,7 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: