Svijet
0

MMF amnestirao direktora Strauss-Khana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jednoglasno je zaključio da direktor Fonda, Dominique Strauss-Kahn, nije zlouporabio svoj položaj u slučaju ljubavne veze s podređenom zaposlenicom Piroskom Nagy.

Nakon razmatranja izvješća o istrazi koju je provela odvjetnička tvrtka Morgan Lewis & Bockius iz Washingtona, 24-člani izvršni odbor MMF-a "zaključio je da nije bilo uznemiravanja, favoriziranja, ili bilo koje druge zlouporabe položaja" od strane Strauss-Kahna, navodi se u priopćenju Izvršnog MMF-a, objavljenom u subotu navečer nakon sastanka.

Usprkos tome, odbor je ocijenio da je incident "vrijedan žaljenja i odražava ozbiljnu grešku u rasuđivanju".

Odbor u priopćenju navodi da direktor "određuje važan ton institucije i kao takav, stalno mora biti izvan dosega prijekora", te ističe kako "slučaj smatra zaključenim".

Strauss-Kahn se u zasebnom priopćenju složio kako incident predstavlja "ozbiljnu grešku u rasuđivanju", ali ne i zlouporabu ovlasti. "Jako mi je žao zbog incidenta i prihvaćam odgovornost za njega. Ispričao sam se Odboru, osoblju MMF-a i svojoj obitelji", istaknuo je Strauss-Kahn.

Član s najduljim stažem u Izvršnom odboru MMF-a, Shakour Shaalan, 80-godišnji predstavnik Egipta i arapskih zemalja, koji je inicirao istragu i predsjedavao subotnjom sjednicom, izjavio je nakon sastanka kako je osobno razgovarao sa Strauss- Kahnom i "izvijestio ga da se to ne smije ponoviti".

Strauss-Kahn je, po riječima Shaalana, izgubio dio povjerenja među članovima Odbora, ali će ga "brzo vratiti". I druge žene u osoblju MMF-a također su se žalile na ponašanje Strauss-Kahna, dodao je Shaalan.

Piroska Nagy bila je ekonomistica MMF-ova odjela za Afriku. Strauss-Kahn je priznao da je inicirao ljubavnu aferu, koja se događala tijekom prošle godine.

Istraga direktorove ljubavne afere, koja je trajala od ljeta, i njezin rasplet pred Izvršnim odborom, dolaze u trenutku kada MMF preuzima jednu od središnjih uloga u rješavanju globalne financijske krize, i pregovara o davanju zajmova zemljama koje su najteže pogođene krizom, poput Islanda, Mađarske, Ukrajine i drugih.

MMF također dovršava pripreme za liniju kreditiranja, bez uobičajeno strogih uvjeta, za određene zemlje koje su ocjeni Fonda imaju dobru upravu ali pate od problema s likvidnošću.