Uz niz posrednika
10

Mlaki stisak ruke i veliko nepovjerenje: Venecuela i Gvajana postigli dogovor koji prolongira rat

V. K.
Irfaan Ali i Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
Irfaan Ali i Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
Nakon višesedmičnih napetosti koje su prijetile da eskaliraju i u regionalni sukob, lideri Gvajane i Venecuele potpisali su sporazum koji bi trebao, bar na papiru, relaksirati situaciju između zemalja.
Tokom sastanka na kojem je posredovao premijer Svetog Vincenta i Grenadina, predsjednik Venecuele Nicolas Maduro i prvi čovjek Gvajane Irfaan Ali potpisali su sporazum koji sadrži 11 tačaka i u kojem su se obje zemlje obavezale na održavanje dijaloga i mira kako bi se riješio teritorijalni spor.

"Strane su se složile da Gvajana i Venecuela, direktno ili indirektno neće prijetiti ili koristiti silu jedna protiv druge ni pod kojim okolnostima, uključujući one koje proizlaze iz bilo kakvog spora dvije zemlje", navodi se u sporazumu.

Također, države su se složile da će svaki spor biti riješen u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući Ženevski sporazum iz 1966. godine.

"Strane su saglasne da će se obje zemlje suzdržati, bilo riječju ili djelom, od eskalacije bilo kakvog sukoba ili neslaganja. Dvije države će sarađivati kako bi se izbjegli incidenti koji bi doveli do povećanja tenzija. Dogovoreno je da se odmah uspostavi zajednička komisija koja će se baviti obostrano dogovorenim pitanjima", poručili su.

U dokumentu je naglašeno i kako su se strane složile da se ponovno sastanu u Brazilu u naredna tri mjeseca kako bi razmotrili bilo koje pitanje koje se odnosi na spornu teritoriju.

Samo nekoliko dana ranije, prvi čovjek Venecuele Nicolas Maduro potpisao je zakone o pripajanju dijelova Gvajane ovoj državi.

"Ozvaničene su odluke o stvaranju sveobuhvatne odbrambene zone Gvajana Esequiba sa tri sveobuhvatna područja i 28 sektora razvoja. Osim toga, ratificirana je distribucija nove mape Venecuele koja uključuje i ovaj dio teritorije", rekao je Maduro.