Tokom velikih vrućina
15

Mladunčad geparda uginula u indijskom nacionalnom parku

D. B.
Dvoje mladunčadi geparda uginulo je u indijskom nacionalnom parku u državi Madhya Pradesh, dok se treće mladunče nalazi u kritičnom stnaju.

Riječ je o prvim mladunčadima geparda koji su rođeni u Indiji nakon više od 70 godina, odnosno nakon što su ove životinje zvanično proglašene izumrlim.

Ženka geparda, koja je premještena iz Namibije u Indiju prošle godine, rodila ih je u martu. Nakon toga je zajedno s mladunčadima pomno posmatrana, a je temperatura u parku dostigla gotovo 47 stepeni u utorak i životinje nisu izgledale dobro. Mladunčad su bila slaba, neuhranjena i dehidrirana, dva su uginula u četvrtak uprkos naporima da se spase, dok se treće nalazi u kritičnom stanju i na liječenju.

Geparde je indijska vlada zvanično proglasila izumrlim 1952. godine, a prošle godine su vraćeni u zemlju s namjerom repopulacije vrste. Neki eksperti su to pozdravili, dok su drugi bili zabrinuti zbog drugih predatora i endostatka plijena.

Osam geparda je prremješteno iz Namibije u Indiju u septembru 2022. godine, a 12 iz Južne Afrike u februaru ove godine. Tri su uginula u protekla dva mjeseca.

Ranije ovog mjeseca je Vrhovni sud izrazio zabrinutost zbog uginuća životinja te je od federalne vlade zatražio da razmotri premještanje životinja na drugu lokaciju.