|

Mladići bacali kamenje na vojnike UN-a

Mladići bacali kamenje na vojnike UN-a
0
F
FENA
19.11.2010. u 12:14
0
komentara
0

dijeljenja
Mladići bacali kamenje na vojnike UN-a Foto: AP
Nekoliko stotina mladih ljudi bacalo je kamenje na vojnike UN-a u centru haićanskog glavnog grada Port-au-Princea, za vrijeme demonstracija koje je izazavala epidemija kolere.
Zapaljene gume i kante sa smećem blokirale su nekoliko raskršća u glavnom gradu, dok je suzavac učinio da se gotovo ne može disati.

Po zemlji kruže glasine o porijeklu bakterije, krivica se pripisuje stranim humanitarnim organizacijama, a posebno nepalskim vojnicima UN-a.

"Neki misle da je misija UN-a bacala fekalije u rijeku i da je to uzrok epidemije, ali misija koristi sedam septičkih jama", brani se Misija Ujedinjenih nacija za stabilizaciju na Haitiju.

U Ženevi je jedna zvaničnica Svjetske zdravstvene organizacije izjavila kako je "apsolutno nemoguće" da su bolest donijeli humanitarci iz drugih zemalja.

"Nije prvi put da se kolera pojavi u nekoj zemlji, a da za to nema objašnjenja", kazala je ona.

U epidemiji kolere koja od polovine oktobra pustoši zemlju umrlo je 1.110 ljudi, a zaraženo je 18.000. Bolest se proširila na Dominikansku Republiku i na Floridu.

Humanitarna organizacija Oxfam je izrazila bojazan da će sukobi doprinijeti širenju epidemije.

Francuski Crveni križ je saopćio u četvrtak da će "preuzeti brigu za 30 centara za zbrinjavanje u Port-au-Princeu, kako bi u njima postavio jedinice za liječenje kolere i borbu protiv epidemije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.