{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladić je "tvrđi orah" nego Karadžić

F
30.7.2008. u 16:37
0
8
Mladić je "tvrđi orah" nego Karadžić
0
Mladić je "tvrđi orah" nego Karadžić
Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt pozdravio je danas izručenje Radovana Karadžića Haškom tribunalu i izrazio uvjerenje da će srpske vlasti uskoro ući u trag i Ratku Mladiću.
"Mislim da je izručenje Karadžića izuzetno značajan trenutak, mada će još važniji, naravno, biti početak suđenja, koje će biti pravedno i dobro vođeno i koje će u određenom trenutku dati i presudu. Najznačajnije od svega bit će kada se na tom suđenju pojavi i general Mladić", rekao je Bildt za BBC.

Bildt, koji je bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, smatra da će suđenje Karadžiću biti mnogo profesionalnije nego Slobodanu Miloševiću, koje je bilo, kako je rekao, "krajnje ispolitizirano".

"Jedna od grešaka (u suđenju Miloševiću) je bila što su u optužnicu uvrštene i Hrvatska i Bosna i Kosovo i što je sve bilo krajnje ispolitizirano. U Karadžićevom slučaju, suočeni smo sa složenim činjenicama, u to nema sumnje, ali riječ je o događajima koji su ograničeni na Bosnu i to u relativno kratkom vremenskom periodu, tako da bi i suđenje trebalo da bude manje komplicirano", ocijenio je Bildt.

Prema Bildtu, od hapšenja i izručenja Mladića ili procjene Tribunala da je Beograd zaista učinio sve da bi mu ušao u trag, zavisit će i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između Srbije i Evropske unije.

Bildt smatra da je Mladić, jedan od dvojice preostalih haških bjegunaca, "još tvrđi orah" nego Karadžić i nije uvjeren da bi prihvatio mirnu predaju i izručenje Haagu.

Švedski ministar naglasio je, međutim, da vjeruje da će nove vlasti u Beogradu, koje su pokazale odlučnost u slučaju Karadžića, uskoro ući u trag i Mladiću.

Bildt je rekao da bi trebalo produžiti mandat Haškom sudu, koji ističe 2010., ukoliko tom sudu bude trebalo više vremena da razriješi slučaj Karadžića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: