Dragan Šutanovac
0

Mladić i Hadžić trebaju se dobrovoljno predati

FENA
Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da bi za haške optuženike Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao i za njihove porodice i građane Srbije, bilo najbolje da se dobrovoljno predaju i da na taj način Srbija ispuni svoje međunarodne obaveze vezane za saradnju s Haškim tribunalom.

"Nisam uvjeren da Mladić i Hadžić žive u blagostanju i bez problema i bilo bi im mnogo bolje da se predaju i da se tako okonča saradnja s Haagom. To je bolje za građane Srbije, ali i za njih same i njihove porodice", rekao je Šutanovac.

Podsjetivši da nije član Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom, Šutanovac je novinarima na svečanosti, priređenoj u Skupštini grada povodom ispraćaja paraolimpijaca na Paraolimpiske igre u Pekingu, rekao da iz tih razloga nema nikakve izvještaje vezane za potragu za Mladićem i Hadžićem.

"Bitno je da država funkcionira po tom pitanju i da niko ne postavlja pitanje da li to radimo po zakonu, jer, ukoliko poštujemo zakone i angažiramo se po tom pitanju - doći će i do rezultata", istakao je Šutanovac, prenio je Tanjug.

Upozorivši da se ne može očekivati od drugih da poštuju međunarodno pravo ukoliko se ne poštuju svoji zakoni, Šutanovac je naglasio da će Srbija pred Međunarodnim sudom pravde tražiti poštovanje tog istog prava u odnosu na Kosovo.